發文作者:kahoo | 八月 25, 2010

《家豪會客室》嘉賓: 余志穩 (社會福利署前署長)

Listen Online:
http://www.hkreporter.com/myradio/channel_list.php?channelid=254

Part 1:  「好官」余志穩與家豪評「菲律賓慘劇」特輯 (一)
Part 2:  「好官」余志穩與家豪評「菲律賓慘劇」特輯 (二)



Responses

  1. 你大撚晒咩而嫁司徒華?

    黑社會啊司徒華?

    皇帝啊司徒華?

    司徒華你以為你係一尊神像, 神聖不可侵犯?

    司徒華你同共產黨, 毛澤東, 鄧小平有咩分別?

    司徒華同極端宗教有咩分別?

    真理? 你一係就歸依司徒華這真理, 一係你係異端.

    除左上帝可以咁有邊個可以咁司徒華?

    司徒華呢啲係擺出一個黑社會大佬既架勢, 唯我獨尊, 永不錯誤.

    司徒華一個人或者一個團體民主黨, 永遠認為自己唔會錯誤, 民主黨呢個一定係極權主義啦大佬!!我永遠支持真正爭取民主(真­民主);我以後都唔會再投你們一票一分錢、半張票都唔會再­比你­地偽民主人民主黨!民主黨司徒個腦係咪有精神錯亂, 佢講的事全部形容自己.

  2. 菲律賓你大L晒咩而嫁?黑社會啊菲律賓?

    菲律賓皇帝啊菲律賓?

    菲律賓你以為你係一尊神像, 神聖不可侵犯?

    菲律賓你同共產黨, 毛澤東, 鄧小平有咩分別?

    菲律賓同極端宗教有咩分別?

    真理? 你一係就歸依菲律賓這真理, 一係你係異端.

    除左上帝可以咁有邊個可以咁菲律賓?

    菲律賓呢啲係擺出一個菲律賓黑社會菲律賓大佬既架勢, 唯我獨尊, 永不錯誤.菲律賓你大L晒咩而嫁?黑社會啊菲律賓?

    菲律賓皇帝啊菲律賓?

    菲律賓你以為你係一尊神像, 神聖不可侵犯?

    菲律賓你同共產黨, 毛澤東, 鄧小平有咩分別?

    菲律賓同極端宗教有咩分別?

    真理? 你一係就歸依菲律賓這真理, 一係你係異端.

    除左上帝可以咁有邊個可以咁菲律賓?

    菲律賓呢啲係擺出一個菲律賓黑社會菲律賓大佬既架勢, 唯我獨尊, 永不錯誤.
    菲律賓你大L晒咩而嫁?黑社會啊菲律賓?

    菲律賓皇帝啊菲律賓?

    菲律賓你以為你係一尊神像, 神聖不可侵犯?

    菲律賓你同共產黨, 毛澤東, 鄧小平有咩分別?

    菲律賓同極端宗教有咩分別?

    真理? 你一係就歸依菲律賓這真理, 一係你係異端.

    除左上帝可以咁有邊個可以咁菲律賓?

    菲律賓呢啲係擺出一個菲律賓黑社會菲律賓大佬既架勢, 唯我獨尊, 永不錯誤.

  3. 無敵是愛菲律賓——————–愛菲律賓愛得太遲癌症上脑

  4. 面對世界每個挑戰 / 協力永不分開 / 遇上引誘與波折 / 都不變改 / 用愛去戰勝一切 / 那懼途上障礙 / 共你永遠也相信 / 無敵是愛 / 若是人人儲愛於心內 / 世間將會更加可愛 / 若是人人儲愛於心內 / 天天更具姿采 / 但願人人以愛心相待 / 一生匆匆光陰不再 / 但願人人以愛心相待 / 驅走怨恨悲哀 / Tra la la la… / 願你永遠也相信 / 無敵是愛

  5. 脅持,殺人的兇徒,可以穿警察制服,蓋國旗出殯,菲律賓呢個咩國家黎架?

  6. 菲律賓做野算唔L多認真,呢d係佢地菲律賓文化

  7. 向來熱愛參與公益、身為港演藝圈「大哥」的成龍,在藝人與市民都為菲律賓死難者同聲哀痛之際,竟「好膽」在Twitter發言疑為菲警緩頰,還喊話「我們沒有憎恨」引發網友眾怒,連老友曾志偉也看不下去,指成龍應親自向香港市民做個交代。

    成龍日前在推特上發言:「如果警方一開始就擊斃挾持者,人們會說,怎麼不先談判?但如果警方先談判,人們又會問,怎麼不早些殺了挾持者?令人難過。」他還用香港代表人的語氣說,「香港是多元種族的社會,別擔心,我們沒有憎恨。」言論一出馬上引起網友反彈,不只微博上被罵翻,還有人在臉書成立「成龍你不代表我!成龍撐菲警遲救人冇錯!」討論區,幾乎是一面倒痛罵。

    據港媒報導,曾志偉指成龍處理失當,罵他每次都「詞不達意」,而這次特別錯!曾志偉表示,成龍不在香港沒看到畫面,不了解香港人的心情,不可以代表大家講這件事,更不能以自己代表香港。但曾分析成龍在Twitter上的英文發言,認為英文程度與成龍本人感覺「有差」,疑旁人代筆。

    網友翻出成龍昔日在博客寫的「菲律賓之行」的文章,暗示成龍是因為在菲律賓作「成龍爪哇咖啡」生意,才挺「關係友好」的菲國政府。據媒體報導,曾志偉對此聯想則緩頰表示,「一件事歸一件事」,不能混為一談。另一資深藝人夏文汐也表示知道他在菲律賓有點生意,但成龍是否為私利挺菲國?夏文汐則不予評論。據蘋果日報報導,成龍集團台北分公司低調表示暫不回應相關問題。

  8. 不知所謂,騎劫菲事件黎插司徒華,你跟嗰個槍手有咩分別?仲喺度假仁假義,冷血卑鄙,香港人以你爲恥。

  9. 中國載人潛水器南海海底插旗

  10. 無敵是愛
    還是
    無敵是最寂寞

  11. 無敵是不存在的!

    寂寞只有是心碎!

  12. zzzzzzzzzz菲律賓zzzzzzzzzzzzzzzzz菲律賓zzzz成龍zzzzzzzzzzzzzz成龍ZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzz菲律賓ZZZZZZZZzzz

  13. 張无忌哥哥用盡一生無敵功力保衛寂寞!恨恨地把一切襲擊棄至谷底!令人片體鯩傷,痛心欲絕!

  14. 没記錯的話,月前有網友提及evaleung在博客有自殺宣言,還好嗎?

  15. 舊夢不需記,前塵往事,莫再提起。

  16. 好靜局咁喎,介紹啲好野俾你地喇,聽吓人網8月7日粵港越過界,十分精彩,喜出望外,耳目一新,本來粵港越過界只係一個介紹廣州飲食消閑節目,點知呢集講廣州人橕粵語,兩位嘉賓真犀利,廣州人爭取公義,崇尚民主,響往自由,超出我意料之外,中國有希望。
    我更加認識到,香港嘅價值觀,向內地輻射,深入中華大地,影響深遠,話唔定有朝一日,中國江山變色,香港人功不可沒。

    [audio src="http://dl4.hkreporter.com/files/new/cross_2010-08-07_1_b7c3.mp3" /]
    [audio src="http://dl4.hkreporter.com/files/new/cross_2010-08-07_2_3c9a.mp3" /]

  17. 家豪:
    好耐冇聽你訪問公民黨,好想聽吓陳家洛、余若薇或者梁家傑,五區公投之後,公民黨對香港民主發展有乜睇法。

  18. 旅遊巴事後分枌:
    今次的悲劇可以話人人有責,被騎劫了十多小時,與人質最親的是誰?香港人做了甚麼呢?由第一個小時開始了做了評述員、觀察員、電訊員、可是人質生命是分秒計算的,更可鄰可恥的是香港持首,衹知共享太平,高唱我們的中國強大起來了,營救恭候十時多,我們做了甚麼?實在難詞其究,我們實在是事前冷感,事後熱血之流!菲政府是可恨!我們中國特區政府也沒有以事情火燒眼眉態度最懷打算去行事,一次、二次、次次如是觀其行、聽其言的幹部心態辦事,不單祇可恨加上可悲!中國!中國!你是不是隻紙老虎!談判和救人是同步的,今次事件,救人行動是在談判之後,要殺幾多就死幾多!一開始就是死局(對方不接聽電話),特首就一等九時恭候,十時入得夕!我們錯了!

  19. 好靜局咁喎,介紹啲好野俾你地喇,聽吓雞瘟長老,十分精彩,喜出望外,耳目一新,本來只係一個吹水唔抹咀節目,點知呢輪送大禮,兩個長老真犀利,滑稽伶俐,超出我意料之外,雞瘟有希望。
    我更加認識到,雞瘟嘅價值觀,向草根輻射,深入草根,影響深遠,話唔定有朝一日,草根變色,雞瘟送車送房子,長老功不可沒。

  20. 舊夢不須記 逝去種種昨日經已死
    從前人渺 隨夢境失掉
    莫憶風裡淚流怨別離

    舊事也不須記 事過境遷以後不再提起
    從前情愛 何用多等待
    萬千恩怨讓我盡還你

    此後人生漫漫長路
    自尋路向天際分飛
    他日與君 倘有未了緣
    始終都會海角重遇你

    因此舊夢不須記 亦不必苦與悲
    緣來緣去 前事的喜與淚
    在今天裡讓我盡還你舊夢不須記 逝去種種昨日經已死
    從前人渺 隨夢境失掉
    莫憶風裡淚流怨別離

    舊事也不須記 事過境遷以後不再提起
    從前情愛 何用多等待
    萬千恩怨讓我盡還你

    此後人生漫漫長路
    自尋路向天際分飛
    他日與君 倘有未了緣
    始終都會海角重遇你

    因此舊夢不須記 亦不必苦與悲
    緣來緣去 前事的喜與淚
    在今天裡讓我盡還你

  21. 舊夢不須all屁

    舊夢不須屁

    hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaa

  22. 8月31日《家豪會客室》
    嘉賓: 劉天賜

  23. 未聽過人網之前,真係唔知道加拿大啲中文電台節目有幾渣,一經比較之後,覺得嗰啲乜Q野雞瘟簡直不撚知所謂,唔係話佢硬件唔得喎,係衰喺DJ質素方面,邊度有咁Q屎嘅人渣都做得DJ架,偏偏就發生喺多倫多嗰個雞記台,你老板!呃神騙鬼,坤得就坤,當聽眾係傻瓜。
    好心喇!今時今日仲聽嗰啲乜Q野雞瘟,有病咩?快啲睇醫生喇。

  24. 菲律賓 挾持人質事件終以流血結束,造成港人八死七傷,震驚全球,菲國總統大受抨擊民望「插水」,為免「愈描愈黑」,政府昨下令相關部門全部「封口」,只准由司法部長回應傳媒;港警昨到旅遊巴蒐證時,更有配備長短火、全副武裝的警員一度阻止記者入內採訪,態度強硬,似避免再有「消息」泄露而引起高層「尷尬」。

      本報記者

      營救人質的菲律賓特警雞手鴨腳,表現貪生怕死過程全球直擊,受到外界大肆抨擊,菲國政府昨日要求各官員「封口」,以免「愈爆愈醜」。菲國政府昨日發出「封口」指示,勒令參與今次調查的菲律賓或港方任何人員,均不可對外再發表言論,以免引起混亂,只有負責處理案件的司法部女部長德利馬才可發言。但她表示,不會再回答香港記者有關人質事件問題,她只會向菲律賓傳媒提供最新發展。

      統一由司法部長發言

      除總統受到猛烈批評,菲律賓警方在備受壓力下,對傳媒一改連日的「合作」而變得態度強硬,昨日本 港警方往國家警察總部向旅遊巴蒐證,有近百名當地及本港傳媒前來採訪,警方不像過去般任由記者進入擺放旅遊巴的倉庫採訪,而是早已派來逾三十名警員封鎖。

      配備長短槍的大批警員,排出人牆陣站在門口,不准傳媒進入倉庫,最後要傳媒派出代表交涉,始只准當地、本港及外地傳媒各派一名電視台攝影師及一名記者入內拍攝,亦只准逗留五分鐘,更向前來的本港警務人員檢查身分證件資料。

      警排人場禁記者接近

      另一方面,備受千夫所指的菲律賓特警,被高層要求返回警察總部重新再受訓一周,昨日他們乘機展示擁有的裝備,包括每人一套防彈衣、頭盔、防毒面具及一支長槍,另有多支催淚彈槍及重型機關槍,亦有多支長距離步槍,並有鐵錘、老虎鉗及鐵筆等爆破工具。

      據前警方飛虎隊 隊長楊佳權稱,雖然特警每人有個人裝備,但未屬最先進,亦未見有輕機槍等輕便裝備,未能在短距離如巴士車廂內,發揮制敵作用,而最主要是他們即使有武器,卻未帶到案發現場使用,等於形同虛設。

      菲律賓當地民意調查,顯示阿奎諾三世因挾持事件失敗,而令民望急劇下跌。國民更在不同網絡渠道大肆抨擊總統,指他力有不逮,甚至稱他無能,更有傳聞指政府檢查網站內容而引起公憤。有國民指出,作為總統有責任處理挾持人質事件,亦要為事件負責,而不應將責任推卸。

  25. 講起加拿大啲中文電台節目有幾渣,真係三日三夜都數唔完,自從第一台執笠之後,我都戒咗唔聽中文電台,不過有一日,搭朋友順風車,逼住要聽啲不堪入耳嘅野,吊你老味!雞瘟台班仆街DJ,簡直係垃圾黎嘅,做節目不過喺度揼波鐘,呃錢!真係要查好厚面懞膏先至得。
    之不過,唔怪得哂佢地,起碼有乜野聽眾先至養得起乜野電台,雞瘟到今日都死唔去,加拿大華人好有愛心囉,即係好似隔離二叔婆咁,好鍾意幫啲傷殘人士,派吓錢俾乞衣咁囉。

  26. 幾時都係咁話,吊鳩木然,打柒二五,數臭雞瘟,係我嘅職責,義無反顧。
    撩起我把火,實鏟到你反艇。

  27. 差啲小漏咗嗰個冚家鏟亞嘔,呢條契弟亦都賤到無倫,論口臭無出其右,今日掛頭牌摟小,唔質佢一鑊,唔舒服。

  28. 喂, 我想打嚟讚揚石九公. 佢嘅發明好偉大, 幫到好多人. 你地都算唔錯, 都有啲似佢. 係唔係有禮物?

  29. 雞瘟台啲節目有幾垃圾?等我舉個例子俾你喇,嗰個乜Q野同聽眾測命運嘅節目,個冚家鏟亞嘔,口甜舌滑,食盡豆腐,攞哂便宜,玩到啲八婆唔恨,全世界都搵唔番咁衰嘅節目,雞瘟竟然當係鎮台之竇,呢啲人渣簡直不知羞恥為何物。但係咁喎,咁衰嘅節目依然有市場喎,所以學你話齋,冤豬頭都有盟鼻菩薩,啲屎都專引埋啲烏蠅,仲要係大屎烏蠅,綠色嗰隻,問你服未。

  30. 一舊飯的夢不須記

  31. 餓屎搶狗

  32. 匿名洗牌洗埋隻金手指

  33. 終審法院首席法官李國能今日最後一日上班 , 明日起開始退休前的休假, 他下午離開終審法院時, 全體職員歡送他 .

    李國能說過去十三年已盡他所能履行職責 , 問心無憾, 這一刻心情愉快, 因為明日會恢復一個普通市民的生活.

    李國能表示, 日後主要會從事法律教育工作 . 對於有調查指, 市民對法治信心下降, 他說明白市民因為某些事件, 關注法治問題 .

  34. 匿名匿不了

  35. 雞瘟台節目專出行貨, 越聽越悶.

  36. Fccckkkkk my boss………………

  37. 係要記住舊屎嘎,吹咩!吹咩!吹咩!吹咩!吹咩!

  38. 係要記住二五嘎,吹咩!吹咩!吹咩!吹咩!吹咩!

  39. 呸!唔係龍的傳人,早20年前就崩潰啦!無離建樹!

  40. 美麗的癡激素 , 美麗的55

  41. 無料是最寂寞

  42. 無料得過"餓狗搶屎" ? 剩得齋鬧發洩嘈住人聽歌!!!

    “餓狗搶屎" 一定好高文化水平,咁多咁難寫嘅字都識寫!

  43. 屎包不住火
    屎包不住寂寞

  44. 紙包不住足球

  45. 二五兩公婆非常之寂寞

  46. 足球包不住癲狗

  47. 你有乜資格批評人地?

  48. 点会寂寞?

    有人做屎DJ
    有人做屎聽眾
    有舊餓赌屎要駡人
    有本事叫猩倒炒晒佢地囉

  49. 二五兩公婆好寂寞, 因為冇可能再謀朝篡位, 大國崛起.

  50. 講到咁好又唔见你自己揸?

  51. 雞瘟千萬唔好摺埋,一定要保留骨幹DJ包括25夫婦,否則傳播系學生很難再找到如此理想既反面教材。

  52. 超!自己講私人野就得,人地問你老細少少野就欄路插嘴話關人乜事!

  53. 雞瘟唔會摺埋,廢柴需要一個次貨競爭台,雞瘟會繼續釣鹽水。

  54. 骨幹嘅骨脆弱隨時可能會反

  55. 鹽水夠唔夠鹹?

  56. 有人忽然發奮做好多好多功課,又聽話,唔再番鄉下賣眼淚!唔係重以為剩得識寫粗口添。睇下几時先大大方方堂堂正正!

  57. 白骨精必有秘方,千年d骨一樣無损。

  58. 二五係一個精神領袖, 大躍進在望.

  59. 球迷有小農DNA,係一個農場領袖,大班追求平等癲狗跟隨

  60. 二五有小雞DNA,係一個雞場領袖。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: