發文作者:kahoo | 五月 14, 2009

「曾蔭權不代表我」

*OurTV.hk《沒法檔》第3集*
主持﹕  李家豪、香港政府檔案處前處長朱福強

Watch Online:  www.OurTV.hk

not representing me

legco protest signs


Responses

  1. Join this Facebook Group
    “曾蔭權,你沒資格代表我們!"

    http://www.facebook.com/note.php?note_id=101467786977&ref=nf#/group.php?gid=37348254990&ref=mf

  2. 狗噏特首曾蔭權

  3. 狗噏特首曾蔭權………..

  4. 狗噏特首曾蔭權不代表共產黨

  5. 浮雲曾真不該,小弟真係非一般香港市民,因完全沒法接受老曾的"代表香港市民"言論。

  6. 曾真係….一朝得志 語無倫次

  7. 煲呔代表 Sir Donald Tsang

  8. 煲呔曾:

    政治智慧 = 0 分
    急才 = 0 分
    讀稿表現 = 100分
    小器 = 100分

  9. 狗噏特首曾蔭權

    vote

    vote vote

    no democracy

  10. 狗噏曾同成蟲,都只係代表共產黨,無資格代表香港人。

  11. 【緝兇】

    嘩!起初全部香港人,之後就一般香港人被佢強姦,呢個兇手叫做狗噏,住在你真苦。

  12. 浮雲曾2007年曾經比喻民主走向極端就會造成文化大革命,當時也引起爭議。

  13. 在第二次特首選舉中,曾蔭權得到800張選票中的649張選票,成功連任特首,因此煲呔只係代表嗰649選佢的人。

  14. 曾蔭權充分表現出古惑仔嘅本色,叫香港人向錢看,用金錢埋沒良心,但相信只有25同亞牛可以做得到,非一般嘅香港人,有自己嘅價值觀,是非黑白比金錢利益更重要,這才是生存的最大價值。

  15. 上次答問大會毓民掟蕉, 今次煲呔曾自己食蕉.

  16. 曾蔭權讀錯貓紙!??

  17. Sir Donald might send out a trial balloon to test the responses of Hong Kong people about June 4. He read from a script word by word, tried not to make any mistakes.

  18. 前清潔大隊長去過維景酒店, 感染咗豬流感.

  19. 成蟲話香港人太自由了, 煲呔話代表港人, 香港人就應該感激道謝.

  20. 電台今晚越南高ⅠQ黃生話六四中共無殺人!IQ爆了!

  21. 對64的創傷,唯一只有平反。

  22. 煲呔曾都係夠鐘要腳痛

  23. 曾蔭權的所作所為天地不容,香港人的愛國熱血義不容辭。

  24. 咁,叫曾無權去死啦!好過係度獻世嘞!

  25. 當奴憎係當奴

  26. 小圈子選舉產品, 大圈仔所作所為

  27. 曾蔭權講嚟都哂氣……

    哈珀個勢,係咁叫啲部長周圍飛開空口承諾,佢倒臺前我可能會去國會睇下。個economic action plan講放10億去林木業,但一啲詳細少少都冇,放個架話action plan,就係冇action個下先盞。

  28. 曾爵士:LSD太自由了

    越南高ⅠQ黃生太自由了

  29. 對64的創傷,唯一只有平反。

    老曾多勞和老黃IQ,都在傷口,加鹽!加醋!再加無人性!

  30. 曾先生本是甲木棟樑,只是命中金強所剋,官強傷為用,下次記著帶一個純紅煲呔,便萬事唯吉,做福港人。

  31. 煲呔曾始終係一個鍾意講大話嘅天主教徒, 他忘記了第八誡 – 毋妄證.

  32. 喃嘸阿彌陀佛, 煲呔係港英餘孽, 一個豆腐渣凸首.

  33. 佢代表中央,親共,賤聯,冷血,反口,反骨,無良心嘅走狗機器。

  34. 二五係一個豆腐花節目主持人

  35. 二五愛食豆腐花
    阿狗愛攬住如花

  36. 雞瘟係豆腐渣工程

  37. 同一祖宗,同一IQ,同一垃圾。

  38. 豬肉誠搭橋之旅有進步.

  39. 兄弟新歷聲,借佛出台,借豬入粵,借詩還……..

  40. 阿爺畀豬肉誠演野做吓騷, 捧新主席場, 啲議員只係布景板.

  41. 豬肉誠場戲演得更逼真, 更有說服力, 更得中央愛惜, 更得低IQ港人民心.

  42. 曾氏兄弟真係乞人曾!

  43. 曾氏兄弟:

    政治智慧 = 0 分
    急才 = 0 分
    讀稿表現 = 10分
    小器 = 1000分

  44. 聽落有D似毒丸兄弟

  45. 豬流感 – 曾蔭權代表我, 又豬又流又係噉.

  46. 昨日立法會特首答問大會,泛民議員抗議離場後召開記者會,公民黨成員製作成「曾蔭權不代表我」的標語牌,在記者會上展示,並將口號印製在T恤上,公開發售,呼籲香港人穿上它,出席六四晚會,和七一遊行。

  47. 二五 – 曾蔭權代表我, 又無耻又腦退化又係傀儡.

  48. 未能經常往返內地的泛民議員,指內地建設的規模已追上香港,民主黨主席何俊仁在參觀鹽田港後,直指香港貨櫃碼頭相形見絀;公民黨議員余若薇亦指深圳的環保旅遊值得香港借鏡。

  49. 正一反對黨港燦,香港嘅發展被呢班人累死,淨係識唱衰香港!

  50. 頭條﹕曾蔭權需要管的

    高IQ越南黃生需要管的

  51. 曾蔭權爵士欠政治智慧,自暴其短,自己封自己為千古罪人。

  52. 尊貴嘅議員擦鞋擦得好麻木

  53. 特首曾蔭權前日發表「我的六四意見代表整體香港人」言論,成為泛民推動六四晚會和7.1遊行的口號。民間人權陣線正研究將7.1遊行主題改為「曾蔭權不代表我」,支 聯會亦會印製「曾蔭權不代表我,六四維園見」的貼紙派發。而昨日展開訪粵行程的泛民議員表示,明日會見廣東省領導時,將提交包括平反六四的立場書。

  54. 煲呔曾不代表港人
    煲呔曾代表政蠢材

  55. 趙 紫 陽 、 曾 蔭 權 六 四 時 空 對 話

    林 忌   時 事 評 論 員

    六 四 事 件 二 十 周 年 前 夕 , 趙 紫 陽 錄 音 曝 光 , 進 一 步 還 原 六 四 真 相 的 同 一 天 , 聲 稱 飲 香 港 水 、 流 香 港 血 的 香 港 特 首 曾 蔭 權 , 卻 選 擇 自 稱 「 代 表 整 體 香 港 人 」 , 以 八 九 年 後 中 國 的 成 就 驕 人 , 香 港 從 中 得 益 , 相 信 港 人 對 六 四 事 件 有 客 觀 評 價 , 對 六 四 問 題 左 閃 右 避 , 拒 不 作 答 之 餘 , 卻 暗 示 港 人 已 放 棄 堅 持 平 反 六 四 。
    歷 史 是 假 愛 國 也 是 假
    比 己 及 人 , 中 國 人 連 歷 史 也 不 敢 承 認 , 還 敢 批 評 日 本 的 淡 化 南 京 大 屠 殺 ? 相 比 之 下 , 日 本 的 右 翼 政 客 普 遍 可 沒 有 這 些 自 稱 「 政 治 家 」 的 人 無 恥 , 不 會 去 說 甚 麼 「 一 九 四 五 年 之 後 , 日 本 的 成 就 驕 人 、 東 南 亞 人 人 從 中 得 益 」 、 「 我 相 信 東 南 亞 人 民 對 日 本 的 發 展 , 會 作 出 客 觀 的 評 價 」 云 云 。 歷 史 是 假 的 , 愛 國 也 是 假 的 , 保 釣 船 被 禁 止 出 海 , 中 國 領 土 被 侵 佔 而 自 稱 愛 國 者 不 吭 一 聲 , 這 就 是 所 謂 「 國 民 教 育 」 最 重 要 的 一 課 。
    幸 好 中 國 還 有 一 位 趙 紫 陽 , 留 下 了 大 半 個 世 紀 以 來 最 值 得 中 國 人 銘 記 的 名 言 : 「 無 論 如 何 , 我 都 拒 絕 做 一 個 動 員 軍 隊 鎮 壓 學 生 的 總 書 記 」 ─ ─ 德 國 有 暗 殺 希 特 拉 卻 功 虧 一 簣 的 將 軍 , 而 中 國 也 終 於 出 了 一 位 站 在 最 高 權 力 的 位 置 上 , 卻 甘 願 下 台 也 不 願 屈 從 鄧 小 平 殺 人 命 令 的 中 共 中 央 總 書 記 。
    對 比 起 趙 紫 陽 的 高 貴 情 操 , 曾 特 首 卻 連 良 心 的 問 題 也 不 敢 回 應 , 在 左 閃 右 避 之 餘 , 卻 說 出 令 全 港 震 驚 的 說 話 ! 市 民 沒 有 期 待 聽 到 一 些 驚 喜 , 卻 更 沒 有 期 待 會 有 人 無 恥 地 說 「 要 代 表 整 體 香 港 人 」 去 歌 頌 六 四 後 的 「 中 國 經 濟 成 就 、 香 港 得 益 云 云 」 ─ 由 兩 年 前 的 馬 力 坦 克 碌 豬 全 港 嘩 然 , 到 港 大 學 生 會 會 長 陳 一 諤 因 六 四 言 論 被 罷 免 , 民 意 如 此 清 楚 分 明 , 曾 特 首 豈 敢 代 全 港 市 民 埋 沒 良 心 ?
    由 年 多 前 「 民 主 去 到 極 端 會 變 文 革 」 , 到 今 年 初 的 「 我 不 想 和 你 狗 噏 辯 論 」 , 曾 蔭 權 選 特 首 「 玩 鋪 勁 」 的 承 諾 , 原 來 是 特 首 要 「 玩 市 民 一 鋪 勁 」 , 這 些 香 港 水 香 港 血 終 變 了 質 , 面 對 勇 敢 的 趙 紫 陽 , 支 吾 以 對 的 曾 蔭 權 抬 得 起 頭 來 嗎 ?
    應 仿 效 德 國 面 對 歷 史
    不 敢 承 認 自 己 歷 史 的 民 族 , 是 永 遠 都 抬 不 起 頭 來 的 ; 相 比 起 日 本 有 人 不 承 認 南 京 大 屠 殺 , 為 甚 麼 德 國 沒 有 這 個 問 題 ? 一 九 九 四 年 德 國 聯 邦 議 會 通 過 法 例 , 凡 在 公 開 場 合 宣 傳 、 不 承 認 、 或 者 淡 化 納 粹 屠 殺 猶 太 人 罪 行 者 , 最 高 將 被 判 處 五 年 監 禁 。
    屠 殺 同 種 同 宗 的 人 民 , 又 豈 會 比 起 屠 殺 外 族 輕 ? 由 成 龍 說 香 港 太 自 由 , 到 一 眾 土 共 常 說 太 自 由 應 該 監 管 , 為 何 從 來 不 考 慮 德 國 人 的 做 法 ─ ─ 否 認 屠 殺 、 淡 化 屠 殺 的 , 都 會 面 臨 德 國 政 府 的 起 訴 ; 常 說 要 效 法 外 國 的 特 區 政 府 , 為 甚 麼 偏 偏 視 此 而 不 見 呢 ?

    c/p:http://www.hkreporter.com/talks/thread-766316-1-1.html

  56. 係constituency week真係要去MP個office book個parliamentry tour ,係六月三十號之前現場睇下question period,定還是等個日投票政府倒臺。

  57. 老董名句:「離開好簡單、留低好困難」

    係煲呔決擇時刻了.

  58. 趙紫陽回憶錄聲帶(字幕版)全七段

    http://www.hkreporter.com/talks/thread-765833-1-1.html

  59. 中共總書記胡錦濤:正蠢材曾蔭權不代表我

  60. 胡錦濤:曾蔭權罄竹難書

  61. 穿上口號行出七一路

    曾蔭權競選特首的口號係「我要做好呢份工」,但係佢有無做好份工大家有目共睹,踏入2009年,金融海嘯餘波不了、打工仔朝不保夕;雷曼事件上,政府未有好好把關,不少市民一生積蓄化為烏有;普選特首、立法會遙遙無期;曾特首早前出席立法會答問大會,回應議員有關六四的提問,不單多次以經濟發展為為當局的屠城行為辯護,更狂言自己的意見就是代表全香港人的意見,民主黨認為,並非由普選產生的行政長官根本難以反映香港人的整體意見。

    面對政府種種施政失誤,致令民怨沸騰,市民只能憑雙腳,在七一走出來表達對政府的不滿。

    經常為民主運動宣傳擔任設計師的范國威,就2005年政改方案特別設計了「普選火鳳凰」,喻意香港人爭取民主普選的精神不死。今年,范國威分別以「你冇做好呢份工」、「普選火鳳凰」、「曾蔭權不代表我」以及民陣七一遊行口號「施政失誤、貧富懸殊、還政於民、改善民生」為主題 設計了四款 T-shirt 供市民選購,在七一大遊行時讓市民將口號穿在身上,並籍此機會為民主黨西貢黨團籌款。

    T-shirt 為白色純棉,呎碼由細至加大,售價定為港幣 70 元。如欲訂購T-shirt,可致電 8109 9986 或以電郵 HK71TShirt@gmail.com 聯絡以作安排。

    圖樣請參考下圖:
    http://www.facebook.com/n/?group.php&gid=83778782449&mid=8aab1fG2d16d02eG1c556a0G6

    圖樣請參考下圖:
    http://www.garyfan.org


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: