發文作者:kahoo | 四月 11, 2009

重溫昔日《香港衛星Simon》



Responses

  1. 倪匡:輪流執政,輪到了社民連,蕉農就..

    C/P:http://www.hkreporter.com/talks/thread-753887-1-1.html

  2. 轉載] 李柱銘 : 任何 事實,都會被列為國家機密

    http://www.hkreporter.com/talks/thread-753783-1-1.html

  3. 心中有鬼 + 面子問題

  4. 神秀禪師:
    身是菩提樹,心如明鏡臺,
    時時勤拂拭,莫使惹塵埃。

    六祖惠能:
    菩提本無樹,明鏡亦非臺,
    本來無一物,何處惹塵埃。

  5. 香港能夠發展成為一個國際大城市,主要因為中國大陸因素,因為英國人要同中國貿易,先至會霸佔香港,百幾年來,早期香港同其他英國在遠東殖民地冇乜大分別,比起孟買、檳城、新加坡等城市唔好得幾多,直到大陸解放後,因為中國長期封閉,造就香港唔少發財機會,其他城市恨都恨唔到,呢啲係上天對香港特別眷顧,正因為得來容易,時而勢易,轉眼間優勢盪然無存,台海三通係香港失去最後一張王牌,香港已經變成中國一個城市,同深圳、東莞差不多,唔好再成日話自己係倫敦、紐約嘅大都會囉,講出黎盞俾人笑到面黃,輪都輪到上海發圍喇。

  6. 再過幾年, 香港只係一個旅遊點, 冇乜利用價值.

  7. 做了大官竟然不能擺官威,實在沒有意思,你能想像上得了青樓竟然不能輕薄花姑娘嗎?須知道,港府日後還要動用千萬公帑招兵買馬多聘幾個副局長,藉此 壯大陣容,假如連小小特權也禁止濫用的話,吸引力頓然大減,城中才俊未必願意空降當官。

  8. 溫家寶在芭堤雅講話金句

    「香港也可以努力去探尋新的經濟增長,我思考了一下,譬如金融服務、貿易物流、旅遊觀光、醫療衞生、科技教育、還有高新科技產業……這一點關鍵在人才,有了人才,有了智力,就有了新的經濟增長點的基礎。」

  9. 香港如果唔係背靠大陸,又點可能發展旅遊業,記得八十年代,中國開放外國人旅遊,谷哂啲遊客經香港往大陸,香港酒店業發過豬頭,旺季時一房難求,五星級酒店全部俾鬼佬住,日本仔最多住四星級,九七是轉累點,九七後歐美日遊客已經大幅減少,而家剩返自由行,邊間酒店唔住大陸客,遲啲到大陸人發覺香港shopping 搵笨嘅話,香港旅遊業就玩完,呢啲又係遲早會發生嘅事。

  10. 泰國局勢又轉緊張,香港政府就叫旅客要小心,至於旅遊業人士,猛話去泰國旅遊冇問題,到時返唔到香港又要政府派包機,業界人士講野係最靠唔住,通常都想你仆街,多過點正路你行,記得有一次睇本地新聞,猛話現時係買樓最佳時機,訪問過好多人都考慮今年做業主咁話,好彩電視台都重算有些少良知,講明係某大銀行發表嘅分析資料,如果聽眾唔醒目,信以為真入市買樓,就poor guy咯。

  11. 香港有的是狗噏人才, 撻朵人才.

  12. By: 說 幾 句 話 on April 8, 2009
    at 7:54 pm
    足球迷兄,我其實都係冇關心香港足球好耐,不過舊時由細睇到大,有啲感情,咁啱爆單新聞出黎,八卦吓啫。

    By: 餓狗搶屎 on April 8, 2009
    at 7:55 pm
    足球迷兄,我其實都係冇關心香港足球好耐,不過舊時由細睇到大,有啲感情,咁啱爆單新聞出黎,八卦吓啫。

  13. 瘟腫你嘅糞話,係同香港人講清楚,同浮雲曾劃清界線,呀爺無阻著香港發達,係特衰政府唔掙氣,自己唔長進,如果第二日比人家爬過頭,唔關呀爺事,係浮雲曾自己攞嚟衰。浮雲曾你真不該!

  14. 百襪一疏,著咗隻魚網絲襪,疏窿漏氣,唔會焗親。

  15. 曼谷可會成為六四的翻版,已有兩坦克一裝甲落在紅衫軍手上。

  16. 係香港的九流官員阻住個地球轉, 唔做唔錯, 個個等食糧.

  17. 今日明報副刊,多篇文章鉤起前麈舊事,二十年前某一個周未,全家大細,著住雨褸,坐在跑馬地,聽民主歌聲獻中華,曾志偉帶頭嗌口號〝吊高李鵬〞,屋企人都唔知道發生緊乜野事,當開演唱會?形勢急轉直下,某一個星期日,隨街派免費號外,天安門開始鎮壓!解放軍屠城!心情沉重,溜溜盪盪,都唔知點樣去咗中環,街頭巷尾人頭湧湧,遊行隊伍中遇到兩個同事,大家交換最新消息,臉頰上除了汗水,還有眼淚,深夜才回到家,不覺疲累,思潮起伏,心情澎湃,不想回憶,未能忘記。

  18. 內地樂隊寫歌講六四

    http://www.mingpaonews.com/20090413/gzb2.htm

  19. 餓狗搶屎 on April 12, 2009
    at 6:24 pm+
    餓狗搶屎 on April 12, 2009
    at 8:58 pm

    百襪一疏,著咗隻魚網絲襪……前麈舊事……心情沉重,溜溜盪盪……深夜才回到家,不覺疲累,思潮起伏,心情澎湃……

  20. 由於經濟危機,中國今年有600多萬大學生畢業面臨就業困難。最新一期《經濟學人》雜誌報道說,由於過去擴大招生的原因,即使在去年經濟開始放緩的時候, 中國大學畢業生就業已經出現困難。今年將有610萬大學生畢業,接近2000年畢業生人數的6倍。預計明年大學畢業人數將上升到約700萬。到2011 年,大學畢業生人數將接近760萬,達到畢業人數最高峰。

    報道說,長期以來,中國政府一直擔心大學校園局勢不穩。在上世紀80年代,大學生曾在幾次親民主運動中發揮帶頭作用,其中包括1989年的天安門抗議運動。最近幾周,政府宣佈各種措施,旨在緩解大學生畢業生受到的衝擊。2006年,政府已經在努力為畢業生找事情去做,鼓勵他們到農村去做村官。

    不過也許會讓政府感到寬慰的是,有越來越多的大學生對加入共產黨感興趣。在一些大學裡,大多數學生已經遞交了入黨申請書。目前大學生中的黨員人數已經超過8%,而1990年黨員比例只有1%。

    但是黨內人士感嘆,大學生黨員人數的增加並非是出於對共產黨的熱愛,而更多是為了增加自己申請工作的資歷。在北京理工大學一個畢業生招聘會現場,一名大學生手裡搖晃著自己的履歷表,上面寫著"共產黨員"幾個大字",顯得特別醒目。

  21. 北京領導人在曼谷說香港金融中心地位「不進則退」,實際上從一九九七年回歸時就開始「退」,「資本主義制度保持五十年不變」就大成問題,不變就是不肯變革,只可能一天天爛下去,不可能一天天好起來。

    只有把「港英舊電池」換掉,尤其是政權班子中的舊電池要拋棄,香港才有前途。

  22. 8點23分,嘩電視,一睇,兩個國語女姐姐講新聞,今朝無咗四眼外江佬,灰衣嗰個女的,無咩嘢笑容,好似唔多習慣,心不再燃,又唔多有眼神交流;
    另一個,好呀,好精神呀佢,又有笑容,好想做好呢份工,有眼睇架我..
    以上順是個人意見,可能是偏見,又大有可能係真知卓見,都係嗰句,見仁見智!

  23. 亞祖,廁紙唔係講長架,唔係講三層就係好的架,廁紙係要講紙質!紙質先至係最要考慮的因素!
    亞祖,好浪費啫,太誇張!一卷廁紙咁就比你浪費咗,你真…不應該呀!太誇張!失敗!
    紙質是買廁紙最重要考慮要素!不是長度!

  24. 梁文道 – 文道論西藏http://www.hkreporter.com/talks/thread-753681-1-1.html

  25. 把「港英舊電池」換掉

    的確亞爺一定諗過,而且試過,結果失敗過,老懵懂下台就係例子,有版你睇。
    特區政府要正常運作,一定要靠「港英舊電池」,重簡單過亞媽係女人嘅道理,已經唔需要再驗證,就算過多二十年,所有港英時代公務員退休,一個不剩,都依然要遵守「港英舊電池」沿用管理模式,特區政府才能優越於中國大陸,呢啲野亞爺都知多少嘅。

  26. 港英舊電池:

    97後 – 議而不決,決而不行
    現在 – 不進則退
    將來 – 五十年不變?

  27. 副局長屬於愛國陣營, 移民局公僕們係港英餘孽, 今次抓到把柄暗中將副局長擺上枱, 個個注意到副局長係切實執行家長式做事.

  28. 議而不決,決而不行 ── 係指老懵懂,唔係港英舊電池。

    五十年不變 ── 係矮仔鄧提出黎嘅口號,安撫港人對回歸恐懼,好多人都話口號唔科學,不過矮仔鄧講過,就如同聖旨,冇人敢話唔啱,就算而家大陸啲人發覺口號唔妥,亦只係等佢淡忘,名存實亡,呢啲就佢大陸人嘅處事作風。

  29. 一波未平,一波又起,孫大嘴再被勾出另一則驚世偉論。內地著名心血管疾病專家胡大一批評,孫東東曾向一眾醫生傳授行醫秘訣:「可查可不查的一定要查,可救可不救的一定別救。」胡大一認為,如此言論既不負責任,亦有違醫德。

    為甚麼可查可不查的一定要查?為的就是怕麻煩,預早防範病人雞蛋裡挑骨頭,指控醫生看漏了眼,所以但凡稍有疑點的病情,哪管只是微不足道的小毛病,一概查清查楚,免得惹上不必要的官司。

    為甚麼可救可不救的一定別救?為的亦是怕麻煩,遇到危急重症要是硬着頭皮強行施救,救得成的機會極微,病人一旦死了,非理性的家屬少不免把責任賴在醫生頭上。因此嘛,「可救可不救的一定別救」的意思就是,難救別救,見死不救。

  30. 五十年不變,如果係指香港資本主義制度不變,就係正確嘅。但係要香港每項政策、規條都五十年不變,就係戇居嘅。啲大陸人智商好低B,隨便執到領導人片言隻語就要學習一番,垃圾當係寶,全國上下十三億人冇幾多個識獨立思考,呢啲國家點會強大吖。

  31. 社民連上籤:漢光武帝陷昆陽

  32. 有時真係覺得特區政府唔易做,泰國局勢惡化,一日內連續兩次旅遊警告,新聞訪問在曼谷香港遊客,有個亞嬸,鄉音未改,仍然話好安全,重去睇示威,另一個鏡頭軍隊機關鎗聲震天,都已經殺到埋身喇,重未知死。其實出發前都已經知道泰國局勢緊張,自己堅持去旅行,有事就埋怨政府,呢啲係唔係刁民?

  33. 呢啲係攞嚟賤

  34. 阿爺已經決定:

    上海 – 國際金融和航運中心
    澳門 – 國際賭博中心
    深圳 – 國際工業中心

    香港可以做什麼國際中心?

  35. 國際廢物研究及發展中心

  36. 港英時代邊有聽政府講過要做航運中心、金融中心,只係順其自然發展就得喇,咪陪啲大陸佬癲啦,佢地心智未成熟,成日諗埋啲不切實際嘅野,自己封自己做乜野中心,有Q用咩。

  37. 國際官方粗口語言中心

  38. 國際專業二五人才培訓中心.

  39. 國際咭片印刷中心:

    一咭傍身, 全港通行.

  40. 國際專業不該中心

  41. 國際官員擦鞋文化教育中心

  42. 國際專業快閃學習中心

  43. 國際浮雲中心。

  44. 條廢柴局長邀唔切功話:「全世界來講,發出旅遊警告不好去曼谷,香港是第一個地區。」認屎認屁認第一。

  45. 國際狗官生產及訓練中心。

  46. 香港媒體報道,香港大學校內至少有兩批學生擬發動全體投票,要求會長陳一諤下台。

    陳一諤在上周一場有關六四事件20周年的論壇上批評當年的北京學生領袖欠缺理性,並指責原學運領袖柴玲是“走佬(逃亡)學生領袖”。

    他認為如果當年學生能和平解散,就可以避免軍事鎮壓,當局採取軍事手段鎮壓是“有點問題”。

    陳一諤的言論引來了包括新加坡《海峽時報》資深記者程翔等現場嘉賓的批評,也引起香港專上學界連日來的批評與爭論。陳一諤連日來堅決拒絕就其言論道歉。

  47. 國際鵪鶉官員專業培訓中心

  48. 點解大陸咁熱衷爭住做乜乜物物國際中心?

    自卑、自大、自誇

    中國長期貧困,近年經濟增強,領導人急於邀功,對外宣傳中國已經成為強國,極需要一兩個銜頭點綴,所以不惜代價爭取一些不切實際名銜,花費幾百億美元辦奧運是其一。砵蘭街馬伕搵到些少餘錢,都會打條手指公咁粗金鏈,掛喺條頸,象徵富貴;電視台三四線姐仔,出完私鐘,都會買隻金勞,其心態同亞爺喜歡國際中心,同出一轍。
    中共領導人一向鍾意出風頭,做埋哂無謂野,禍國殃民,反觀一些第三世界小國,好似尼泊爾、馬來西亞,雖然貧窮,與世無爭,比較大陸人民快樂得多。香港回歸之後,學埋大陸啲衰野,爭住做乜乜物物國際中心,庸人自擾。

  49. 阿邦呀!著西裝,靚仔,斯文,成熟;有前途,可以做午間小聚,下午茶,旅遊,飲食….主持,夠淡定!
    個的老鬼B team A team,仲唔退休,係要走去做愚記,愚人愚己,一打上去tv.on.cc;真人show,連劉生去福臨門食包魚都有得睇,你話點比呀!
    阿邦,有前途!

  50. 國語哥哥回來啦!黃衫客好好笑容,唔該哂,免費攞咗你的笑容嚟做藥!free is good!

  51. 中國人事事追求大,大鳴大放大字報大辯論是「四大自由」,又有大躍進、大民主、大革命、大循環……全部大而無當,一一大失敗。香港回歸後也「大」得不得了,最近的「六大優勢產業」就屬牛皮大炮,只會勞民傷財,不會有何成就的。

  52. 港人真冤枉,日子一年不如一年,在香港捱到金睛火眼,打工的天天擔心食「無情雞」,做老闆的日日怕舖頭執笠。回到內地,到處被人當「港燦」,遭盡白眼;單是想到港幣兌「人仔」不斷縮水,未過羅湖橋,兩腳已開始發軟。

    倒楣的是,內地那些偷雞摸狗、打家劫舍之輩,思維方式仍停留在「香港幾好都有」的低層次,以為這個地方真像港官所說的「二十年最好」,不知今日的「港燦」與昨日的「港商」有着本質上的區別;更不會想到,不少港人的際遇其實比他們好不了多少,過不了幾年,可能也要北上跟他們爭飯食。

    作為必不可少的配套,當局可以給北上港人派發「港燦證」,或掛於胸口,或置於居所當眼之處,每當遇上打劫,即可證明自己其實一樣彷徨無助。而那些深諳港情的「深圳羅賓漢」、「東莞鼓上蚤」,必生惻隱之心,就此打住。

    謝文達 (太陽報)

  53. 國際鵪鶉官員培訓講師:

    曾狗噏
    林公公
    蘇名片

    國際鵪鶉官員培訓課程:

    議而不決, 決而不行
    詐傻扮懵
    撻朵七招

  54. 跳無,wowtv,今朝有三個女仕跳無,let me go,睇見佢哋就想起太古旺角的早晨嫲嫲跳摺扇無!
    的廣告好似多咗的!

  55. 又會咁啱,十點半就散場,早晨360同大米哥一樣,一齊放工,三個人,祖祖邦邦輝煇,會唔會去茶餐聽去食波籮油,飲咖啡,奶茶呢?
    亞視新聞,中港台嚟啦,嚟埋先!呢的資訊值錢呀!

  56. 去茶餐…don’t forget me.

  57. 唔睇唔知,新聞話有科技犯罪,DDos,由主犯發放木馬到其它電腦,其它電腦再成為幫兇去攻擊目標,令目標電腦癱瘓,追查困難,要國際合作才有能追查原兇!
    半個鐘頭咋?唔係一個鐘新聞?好過無啦!詳細直接過其它二手台!

  58. 長毛發火! 任志剛十問九不答!
    狡惑迴避問題2009年4月14日

  59. WOW-TV needs more media exposures – radios, newspapers, and televisions.

  60. hey forum fans
    tell your relatives, friends, co-workers…..about WOW TV, i have told my co-worker, she is considering to buy a wow box
    go wow tv go

  61. 啱啱聽到話請"行政助理";各位父老,呢份工係唔係筍工?個職位高唔高過節目總監架?如果高過,今晚我發夢,一定仆倒去做,然後患想吓雙星報喜咁,攞住個膠鎚扑佢哋,扑埋吹風佬,沙憎怪,口多多,經常挑逗我,攞我的資料去占卜測我個底….吹風佬啱啱又提起我空之洞,都唔使咁,小家小氣成咁,…..諗諗吓,行政助理都係唔夠,幻想做吹風佬個老闆好呀,比多啲嘢佢做,做到佢要攞住份報紙,走入廁所偷懶,同呀郭紙能一人一段咁講:呢段好…好…好啃呀!然後我(佢地老闆)即刻破,bang,bang,bang,"仲唔出嚟做嘢"
    吓,舒服哂,舒服哂,白日夢發完,講笑咋,呢度講呢度散,唔講無得笑!呢啲橋段都係睇雙星報喜睇返嚟架!

  62. 行政助理 = 秘書?

  63. 將軍澳東港城昨趁復活節舉行「笑住抗壓化焦大行動」,號召逾百名市民齊齊吃蕉,寓意見「焦」拆「焦」,全家協力驅走焦慮憂愁,大家更手持象徵「谷氣」的「哈哈笑氣球」,一同爆發笑聲。

    香港體適能導師謝潔雯即場教導減壓健體操,她又指多吃香蕉可幫助減壓,因香蕉中含有色氨酸,與維生素B6,都是合成血清素的重要成分,而血清素具有鎮痛、催眠、安神等作用,故吃香蕉不僅有助於避免緊張,紓緩壓力,還能幫助睡眠。

  64. 多口講句呀,多吃蕉對身體好?我就話唔係!我認為東方人體質唔同西方人,多吃蕉?點多吃法先?千奇唔好多吃,一日一蕉都唔掂呀;我試個一日食兩隻蕉,人都呆咗遁咗,日日一蕉都唔掂呀,兩三日先至食一隻就好啲!信唔信由你!

  65. 千祈唔好空肚食蕉, 要適量, 有多就用嚟掟啲狗官.

  66. 靠吃老本難永保第一, 港須變革加強競爭力

    http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/7/1/1/1101821/1.html

  67. 大明皇朝做完未?上星期錯過咗!
    嘉靖帝點呀?駕崩未?海瑞絞刑未?

    網友甲,大明皇朝有一集講咗兩句話,
    貪官朝朝殺
    朝朝殺貪官

    算吧啦,獨在異鄉為異客,心存魏闕仲咩嘢呀?
    盞嘔血,半年之後又凍啦,倒不如趁宜家無咩人去故衣店買寒衣,多買一兩件平平哋,如果唔死,今年年尾又有件著,擋吓寒風,老人怕凍,一年好似凍過一年,緊係血氣唔夠;蘇武牧羊,最後唔記後係點?

  68. 溫總一句「不進則退」, 曾特首毫無反應, 詐懵置北大人弦外之音於不理, 冇親自掛帥, 冇親自過問.

  69. 忘卻六四、懷疑六四、修正六四
    (信報 練乙錚)

    http://vicsforum.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

  70. 對於六四,在中國大陸的學生,共產黨或者可以將他們欺騙,如果這些中國人不想去知到,就樣他們吧!但在中國以外全世界的人,共產黨是沒有辦法可以欺騙,永遠是血淋淋的在我們眼前。

  71. 如果上海想實現其抱負,企業需要知道合同是會被執行的,它們的權利能得到保護。而且,法制意味著不僅僅是要求商業機構為其行為負責,也是要求政府對其行為負責。很難想像如果沒有一個成熟的法律體制,阻止政府以行政命令管制,這樣的經濟能夠長期繁榮下去。

  72. wowtv,今朝國語黃衫女仕唔係昨日黃衫客,所以無免費笑容攞!唔見咗祖祖邦邦?8點半前應該有佢出現?淨得國語漢,同埋黃衣女仕;無咗以前四人幫,熱熱鬧鬧氣氛;我都係鍾意以前四大人一齊好的!

  73. We like Camille, WONG Wai Wai!

  74. 香港逼中央干預,準確說,應是曾蔭權逼中央干預。自然,曾蔭權也不會主動逼人家干預,但是,若他做得不好,客觀上就是一個「逼」字了。如何做得不好?歸納起來,似乎是「三缺」:一缺自知之明,二缺創新能力,三缺執行能力。

  75. Just a gentle reminder

    Uncle Szeto Wah is going to visit Toronto coming Sunday (19 Apr 2009). There are two major events.

    1) Public forum – 2.00 pm – 4.00 pm
    Market Village

    2) Welcome dinner – 6.30 pm
    Golden Regency Restaurant
    (2nd floor, Pacific Mall)

    Tickets @ $40.00 can be bought at Dr. So’s book store at Pacific Mall.

    Your support to these two events are highly appreciated.

  76. 香港特區十二年的歷史,就是上層大吃大喝的歷史,高官們不僅吃飯,還要吃魚吃肉吃雞吃鴨吃魚翅吃燕窩吃公帑,副局長月薪就可媲美美國總統奧巴馬,不用政治審查,反而老百姓領幾百元生果金也說要「資產審查」。如此「強政勵治」,還想「民主歌聲獻中華」?

  77. 現在的中國學生,讀書只是求高職,賺大錢,而並不是讀書求知識,明道理。所以同他們講什麼是仁義道德,什麼是公正,什麼是六四,簡值就是晒氣!

  78. 香港動物農莊特區

  79. 二五:你估全世界最靚嘅女人係邊個?
    嘔:我第日嘅老婆

  80. Why do we need to buy wow box if we can watch wow tv on Rogers 808 channel?

  81. coz the 808 is only free for 4 months.


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: