發文作者:kahoo | 一月 20, 2009

改寫美國歷史的一刻: 奧巴馬宣誓就職

obama-2
obama


Responses

  1. 同日特首欽點5名行會新成員,全無民主精神!

  2. 前副總統敵錢呢坐輪椅去觀禮

  3. 留意黑色車隊, 全部都係黑蚊蚊美牛, 明知醜樣又快將絕種都照用, 果然愛國.

  4. 美國的海市蜃樓 2009.

  5. 賣身契 – 許冠傑

    一張張賣身契 〔賣身契〕
    枕住咁累你一世 〔做到甩肺〕
    唉 總之一句柯彌吉帝o羅 前世

  6. 有批命專家認為, 美國回光反照, 命格A瘟.

  7. 賣身契
    電影「賣身契」主題曲

    曲:許冠傑 詞:許冠傑/黎彼得

    蘇蝦仔未出世都去搵玉皇大帝 / 聽佢講番D世俗條例 / 壢起張賣身契豈勢咁擰頭擰髻 / 好坐低聽孤家講出一切 / 喂 / 我要你架勢 / 你梗一家富貴 / 我發起啷黎會將你墊屍低 / 認真巴閉 / 簽番張賣身契(賣身契) / 攪掂筆入境費(仲要洗禮) / 咁蘇蝦仔至准出世 / 蘇蝦仔大個左啦喂 / 識拍拖學人地曳 / 一次偷雞喊亦無謂 / 番香閨論婚禮 / 俾八姑窒頭窒勢 / 好女婿呢單認真襟計 / 喂 / 你咪當免費 / 走精便咪制 / 我聽錢駛 / 你好挖倉底 / 重要三牲酒禮 / 簽番張賣身契(仲要屋契) / 攪掂筆外母費(杰過西米) / 咁蘇蝦仔至准出世 / 香港地為生計 / 乜野都受人限制 / 睇報紙多多制度條例 / 加差餉電費水費D送乜愈貴 / 恩愛夫妻都頂心頂肺 / 喂 / 咪太過閉翳 / 訓醫院更貴 / 養班馬騮仔 / 有苦暗啞抵 / 仲要交足書簿費 / 一張張賣身契(賣身契) / 枕就咁慮你一世(做到甩肺) / 唉 / 總知一句呵呢吉帝(呵呢吉帝) / 唉 / 總知一句呵呢吉帝亞前世

  8. 黑人曾25A1

  9. (明報)1月20日星期二18:25. 行政長官曾蔭權宣布委任胡紅玉、 劉皇發、劉遵義、楊敏德和葉維義,為新任行政會議成員,委任明日起生效

  10. 今晚打甚雞?打二五雞!

    吃甚麼雞: 請看影片小作! 送你笑一笑!

    http://video.google.com/videoplay?docid=8339375948838577667&q=source%3A007410413495700898438&hl=en

  11. A瘟特首 = 25

  12. A瘟特首 = 25+亞扁

  13. 我老婆個八字是否尅夫? 請大師指教.

    你老婆條命真係唔靚, 長輩對婚姻不贊同. 你自己有冇運行, 主要係睇你老哥自己條命, 唔係睇你公司個名係唔係剋員工, 你老細條命係唔係剋下屬, 你下屬條命係唔係剋上司. 如今你自己唔掂就話老婆剋夫, 都算無良, 不如賴你外母屎期個名唔吉利.

  14. 雞瘟大師:台長有事求教

    1. 請問雞瘟今年運程如何?
    2. 請問我老婆今年會唔會大紅大紫?
    3. 雞瘟會唔會發過廢柴?
    4. 今晚做唔做奧巴馬特輯?
    5. 點樣才會洗脫25名稱?

    多謝大師賜教!

  15. 足師主:

    1. 若然未報, 時辰未到, 天機不可洩露
    2. 不如問有無桃花運
    3. 無緣無望
    4. 睇羊下屬心情, 同埋木sir比唔比佢加時
    5. 咁多人洗, 又唔見你洗

    不用客氣! 見你有緣, 醒你金句: 「重要的不是知道什麼, 而是知道自己到底不知道什麼」

  16. 一字記之曰二, 播不得.
    一字記之曰五, 信不得.

  17. 我一路睇奧巴馬講,一路搖頭,因為諗起加拿大政局。一個為自己得到權力不惜破壞加國民主嘅林頓,一個缺乏長遠睇野嘅總理,同一個成日都重提克理田三屆多數政府嘅葉禮庭。克理田不功不過,冇點發展加拿大,盈餘增加只係靠馬田不斷做fiscal contraction,而家見到經濟不景,公車車費多次無理加價,之前gardiner甩石屎,加埋苗大偉做市長,多倫多距離國際城市遠咗,麥堅迪做省長,浪費公帑開六星級酒店會議,自已加人工,加稅加啤酒價,呢個省府降格市府。唔通Sasketchewan真係未來希望?

  18. 二五:

    四字須記, 過街老鼠.

  19. 25公:

    元旦不傳雲外信
    一台一台又一台

    (鐵板牛柳神數, 五成熟)

  20. 奧巴發發表就職演說,號召全國上下建立「責任」文化,團結發揮為國家奉獻,說「我們面對真實的挑戰」,雖然「不能一蹴即就克服」,但「最終必能克服」。

  21. 奧巴馬嘅蜜月期只可以維持三個月.

  22. Obama said “God bless America", which God?

  23. Obama said “God bless America”, which God?

    上帝耶和華

  24. O my God.

  25. Americans bless America.

  26. 偉大祖國都要 bless America,否則揸住果d美國債券凍過水。

  27. Both Bush and his father used “God Bless America" to conclude more than 80% of their major addresses to show presidential prowess. Some say that Obama was once a Muslim, but that he also attended Catholic school. Reality is “God Bless America" is just a political slogan.

  28. 猩賭 bless 雞瘟.

  29. 猩賭 bless 雞瘟.

    叫化雞!

  30. 美國債券 = IOU (I owe you)
    God bless America & 祖國揸住果d美國債券 = God O 祖國
    So it does matter which god Obama is talking about.🙂

  31. 內地網站刪剪奧巴馬演說 (11:35)
    2009年1月21日

    廣 告

    中國一些網站在刊載美國總統奧巴馬的就職演說全文時,刪去了有關對抗共產主義和鎮壓異見的部分。

    奧巴馬在演說中提到:「回想先前的世代,他們力抗法西斯主義和共產主義,靠的除了飛彈和戰車之外,還有強固的聯盟和持久的信念。」

    他又說:「對於那些靠腐敗、欺騙和壓制異見而保住權力的人:你們站在人類歷史的對立面。如果你們能張開緊握的鐵拳,我們也將伸出友誼之手。」

    中國新浪網和搜狐的新聞網站,都在演說全文譯本中刪走了「共產主義」的字眼,同時,又將有關「鎮壓異見」的一段整段刪去。

    至於網易163.com網站,就完全刪去了「共產主義」一段,但卻保留了「鎮壓異見的一段」。一些內地網民在該網留言,大讚這一段內容。

    官方英文《中國日報》的網站,則完全收錄了英語全文。

  32. 黑人其實應該唔洗開心住, 因為噢班馬 (Obama) 有黑父白毋, 唔係純黑。 如果下次有個全黑嘅總統, 叫做噢黑馬 (Ohama?), 咁先慶祝都未遲吖….

  33. 氫兄今年做廢柴財神。財神 bless 25即係氫兄 bless 25。
    為表感謝,25應俾啲勇氣,多啲打電話去隔離同事互相 bless 下,唔好凈係得個講字,話唔定有意外嘅收穫。

  34. By: 足球迷 on January 21, 2009
    at 12:17 am

    層經聽個一故事,是真是假就無從證實:

    話說當年中國周總理有一次和美國總統交談對話裡,美國總統向周總理發問了一問題,我們美國人行路總是挺著胸頭上身直的向前行走,為何中國人總是頭低身彎下腰的向前行路呢?
    當時美方傍邊的隨從高興得要死,中方就眼定定望住周總理,一副死狗一樣!
    好一個周總理施施然的答了一句,我所看見的是: Because Chinese is going uphill, American is going downhill !幽了美國佬一默!信不信由你!

  35. 獨孤兄:咁又唔係咁講呀,唔係純黑都可以入到白宮其實唔係野小。

  36. 奧巴馬係美國傳媒創造出來嘅商品, 形象多過實質, 布殊喺 911之後有相同短暫偶像效應, 美國人係最現實的民族.

  37. Text Of Inaugural Address (Part)

    Recall that earlier generations faced down fascism and communism not just with missiles and tanks, but with sturdy alliances and enduring convictions. They understood that our power alone cannot protect us, nor does it entitle us to do as we please. Instead, they knew that our power grows through its prudent use; our security emanates from the justness of our cause, the force of our example, the tempering qualities of humility and restraint.

  38. 如果猩賭唔 bless 雞瘟, 根本連腥週刊都唔會提到有弱上加弱嘅存在.

  39. By: 李慕華 on January 21, 2009
    at 1:28 am

  40. 你唔好話=李慕華

  41. 改寫港府歷史的一刻: 行政長官曾蔭權9UP

  42. 房祖名放棄美籍入中國籍 (22:30)
    2009年1月21日

    廣 告

    內地報章報道,影星成龍的兒子房祖名,已悄悄退了美國籍,改入中國籍。

    報道,成龍接受訪問時談到房祖名入籍中國的事,「臉上滿是慣有的驕傲」。

    報道說,聊起房祖名退美國籍時,一向不愛給兒子好臉的成龍也難掩驕傲和自豪。成龍說,「美國移民局找他談過多次,想把他留下來。但他的態度很堅決,中國人嘛,總要認祖歸宗,落葉歸根。我跟他媽媽都支持他。」

  43. 蕭若元就特首"講粗口"事件讀出一份嚴正公開信
    http://ca.youtube.com/watch?v=gLD4CMeQLrw

    曾蔭權唞大氣回答:"我唔想同人狗噏辯論!"
    http://ca.youtube.com/watch?v=Qgyhr6b6Ab0

  44. 行政長官曾蔭權9UP

    有名你叫:九品官!

  45. on ah on ah on 9 9 曾lun權

  46. 這是正常動作!

  47. 爛口曾EQ低, 同埋心理不平衡.

  48. 蕭若元先生就特首講粗口事件的公開信全文 香港特區政府行政長官蔭權先生足下,草民蕭若元頓首﹕ 自從先生「唔想狗 」之後,草民魂牽夢縈,輾轉反側,百思不得其解,既有不明,唯有求諸其本,不辭冒眛,撰此公開信,向先生討教「狗 」之義,昐望先生指點迷津,一釋草民疑團,亦七百萬港人心願也。 一曰「狗 」乃係「鬥 」之誤。草民與百數十夥伴反覆傾聽該段錄音百數十遍,自問聽力正常,卻均清楚聽出「狗 」兩字。除非先生發音有誤,又或是懶音之禍,否則難以易「狗」為「鬥」。若然真屬音誤,則先生之中文程度亦低矣,廣東話發音更等而下之,身為香港特首者,宜為港人表率,如此程度,未免太丟港人之臉,亦間接助長錯音懶音之風氣,急需立雪程門於何文匯博士,痛改前非,為港人有錯必糾,正音之表率,亦可繼周處除三害之後留一佳話! 一曰「狗 」乃係「狗之說話」,實則狗只狺而不語,而廣東話用語中,向無「狗 」之用法。查「狗 」者,實「鳩 」之音轉也。 廣東話向有「卵樣」之言,意即罵人樣子像男人性器。「鳩」者,處於興奮狀態之「卵」也。所謂「狗 」者,一個處於興奮狀態的卵樣在說話也。「狗 」與「鳩 」之別,是平音與上音之別,好比「昨晚我掉了一塊豬扒」與「昨晚我屌了一塊豬扒」,一音之轉,其別天壤! 特首先生一句「狗 」,既有辱斯文,教壞學生,而以此話語對湯家驊議員,亦有失體統,有違立法會之語言指引,此風一長,他日難免有無知議員效尤,或以「臭西」喻特首夫人,或以「粉腸」指謫林瑞麟,議事堂中,「六七與岸九齊飛,含能共賴西一色」,為青年樹立極壞之榜樣! 因恐事件越鬧越大,昐曾先生正視此事,澄情市面疑團,以正視聽。 蕭若元 敬上

  49. 曾凸首係要做好佢份工, 所以佢喺答問會教香港市民點樣噏嘢.

  50. 25都係要做好佢份工, 佢日日喺雞瘟台向多倫多市民亂噏嘢, 仲勁.

  51. 我會做好我份工.

  52. i hope ppl reckon by now they are full of shit, esp Mrs. 25.

  53. 雞瘟台除咗Mary 姐外,全部廢柴過廢柴,已經冇聽好耐 esp Mrs. 25(好怕佢把声),不過又經常在報紙睇到雞瘟廣告,什麽乜乜群星慶乜乜,來來去去都係果幾丁人,有d都唔知佢係乜水,茄喱啡都不如,都自認群星,睇到想作嘔,新年流流,唔好搞d咁嘅嘢,阻Q住d商場運作,又阻住d市民辦年貨,真係亥時出世。

  54. 陳方安生關注劉皇發入行會
    (明報)1月21日 星期三 23:15
    前政務司長陳方安生表示,關注特首委任劉皇發加入行政會議,促請特首交代事件。

    劉皇發今日否認自己獲委任入行會是政治交易,他表示這種說法是幻想出來的,不應把幻想出來的事情當成事實向他追問。

    陳太今日到將軍澳一中學演講時,對記者談及有關劉皇發入行政會議被指是政治交易事件,她表示,希望特首交代事件。她又質疑若特首並無最終委任權,香港便談不上有一國兩制。

  55. 25: 係咪日日要牛噏.

  56. 爛口曾EQ低, 同埋心理不平衡.

    想當日,行路吹歌仔!今日行路吹XY!

  57. 曾突口later行路吹X0!等著瞧!食蕉!

  58. 都唔知特區政府搞乜鬼,起初話係地鐵講粗口都要拉要罰錢,而家浮雲曾竟然係立法會講粗口,除非佢老人家唔認果句係粗口,否則要向亞爺,立法會,及廣大市民道歉。

  59. 25要向廣大市民道歉。

  60. 我會9 up做好我份工.

  61. http://hk.youtube.com/watch?v=gLD4CMeQLrw

    蕭若元就特首"講粗口"事件讀出一份嚴正公開信

    狗嗡與鬥噏;鳩與狗;天籟調聲法 線上收聽

  62. ZZZzzzzzzzzzz

  63. 蕭若元就特首"講粗口"事件讀出一份嚴正公開信

    http://hk.youtube.com/watch?v=gLD4CMeQLrw

  64. 蕭若元就特首"講粗口"事件讀出一份嚴正公開信

  65. 25=茄喱啡
    商場=主角

  66. (大)契……契弟黃xx A1

    Infernal Affairs

  67. 各位係雜種傷場同乘屎礦場見!

  68. 25公: 我可以齋噏兩個半鐘, 喺多倫多邊個夠我威. (25婆除外)

  69. 有! 亞牛, 金毛乓!

  70. 隨著奧巴馬上任,中國生產商更早已嗅到商機,選擇在奧巴馬父親的家鄉肯尼亞,推出以奧巴馬為名的手機,機身背面上方除了印上斗大的「OBAMA」之外,下方還搭配印上奧巴馬競選時的標語︰Yes We Can,讓使用者支持奧巴馬的態度,盡顯無遺。

  71. 以前兩個齋噏高手在第一台已經喺度噏風呃聽衆.

  72. 佢能人所不能。在生意角度上,佢可以以超低成本,零製作吸引不少廣告,無中生利。好過果啲一係請好多員工但賺相同利潤既大機構、又或者係海嘯價一蚊一廣告,乞人買,重要客人自岩何包比錢買機黎聽嘅愚蠢生意模式。學野喇!

  73. 奧巴馬頭髮已經開始轉灰黑色, 佢幾時會有白頭髮?

  74. 當25有白頭髮

  75. 分析員網友:

    果兩夫婦嘅手法及做人態度,學到都要喊三声,除咗斷六親之外,仲好似過街老鼠,人見人罵,千萬唔好學,真係要學,寕願學煲呔曾好過,最少都有亞爺撐!

  76. 果兩夫婦都有人撐,只不過你唔知姐!又唔係殺人放火,做生意都係為求賺錢姐!搵錢一向係有代價!

  77. 邊有斷六親
    佢老母已經擺咗上枱

  78. 邊有人罵
    佢兩夫婦不知幾多粉絲日日來電
    邊似過街老鼠
    佢兩夫婦四圍出現做騷 大把人睇佢哋 搵佢哋囉着數
    佢兩夫婦大把廣告 日日搵真銀

  79. 過咗農曆新年, 雞瘟台嘅廣告收入一定會下降, 牛年經濟情況唔見得好樂觀, 佢仲要同廢柴台競爭有限客戶資源.

  80. 有進步,自由黨終於有啲生機,而家係缺錢。追民調應該唔難,對美政策,希望葉禮庭唔會放棄Arctic,親美還親美,領土不能讓!不過睇嚟係加拿大搞政治,一係就做參議員(希望無用嘅參議院遲啲會被廢),一係就選衆議員,想係政黨搵份工睇嚟都好難,智囊團多數都係衆議員。

  81. 廢柴雞瘟兩連體嬰有福同享, 有難同當!

  82. The following is extracted from Obama’s inaugural speech which is published on the top front page of to-day’s Toronto Star.

    ‘The time has come to reaffirm our enduring spirit; to choose our better history; to carry forward that precious gift, that noble idea, passed on from generation to generation: the God-given promise that all are equal, all are free and all deserve a chance to pursue their full measure of happiness’

  83. Re: 當25有白頭髮

    去染髮或生仔刺激荷爾蒙生黑髮

  84. 25已經戴緊粉紅色假髮, 似女小丑.

  85. 奧巴馬、希殊交替,是人民的決擇,突顯民主制度優越性,美國有自我更新改造能力,由人民決定將執政權交給信任的領袖和政黨,希望美國能夠早日解決金融危機,繼續保持超級強國地位,打擊邪惡勢力,維護全球和平。
    那些口口聲聲反對民主的人,不要說甚麼民主制度是不合某些國家地區的人民,請放眼看清楚,民主原來是可以這樣完善的。

  86. Day 1
    喂!老婆!我哋終於自由喇!
    睇吓,外母終於走咗,唔使日日問幾時生仔喇!
    好野!老公!我哋終於自由喇!

    Day 2
    喂!老婆!我哋終於自由喇!
    睇吓,我哋今個月嘅業績幾差,我哋個 baby 就快摺喇!就快好得閒!快啲搵定機票去環遊世界!
    哦!老公!你真係叻!我哋終於自由喇!

  87. 好難, 一有事廢柴就會同雞瘟脫離關係, 斬纜可也, 又少一個競爭者.

  88. 餓狗搶屎 on January 21, 2009
    at 9:22 pm

    說得好!
    不過你這篇留言如果被祖國憤青看到,一定判定你為媚美人士,不知道一黨專政的好處。

  89. 足球迷兄,呢兩日好忙,不過都要抽啲時間嗡兩句,要珍惜我地可以言論自由,希望全人類一視同仁。

  90. 雞瘟摺咗, 25兩公婆就真真正正自由.

  91. 餓狗搶屎兄,只有在真正民主國家,才擁有真正的言論自由,我們來自的香港,言論自由已經漸漸收窄,傳媒言論也自我審查,小弟曾有兩篇留言也被香港最有公信力報章留言版所删除,最大問題是怕得罪亞爺及權貴,所以在加拿大可享有的言論自由,應加以珍惜。

  92. 唔知葉禮庭同魁省省長莊舍利關係好唔好,最好佢全力支持葉禮庭,佢做到三屆多數政府,支持度應該有咁上下,最緊要係魁省唔好比 Parti Quebecor上到位。安省同魁省係重點部署,西邊啲Canadian Alliance票倉係好穩,唔好學狄安,安省都搞唔掂就去撬人哋票倉。

  93. 雞瘟摺咗, 25兩公婆就真真正正可以享受人生,揸Benz,嘆頂級紅酒,環遊世界…………….唔使日日困係雞瘟,點嘆世界吖!

  94. 25台長係有眼紅症, 羊小姐嘅節目超短, 一直係唔夠時間, 25就有兩個半小時吹水噏風.

  95. Mary 姐嘅節目係雞瘟最好,如返家途中,是必聽的時事節目,可惜時間太少,她很想觸及多一些事項,由於不夠時間,所以往往在趕.趕.趕中結束,多麼浪費一個好節目!這也是收聽雞瘟唯一的節目,Mary 姐,加油!

  96. 我是家中之虎:笑一笑

    某君趁太太出了門,招呼朋友到家裡聊聊天。

    朋友問:「在家喝酒,不怕太太罵?」

    某君曰:「沒事的,我在老婆大人面前是老虎。」

    話剛說完,突然想起開門聲,那人立刻小聲說:「快把酒藏起來,武松回來了。」

  97. By: 甲乙丙丁 on January 21, 2009
    at 10:53 pm

    整色整水交功課!政治打壓!

  98. 整色整水交功課!政治打壓!

    whoknows 兄,被你一語道破,明白為甚麼 Mary 姐節目咁短啦,係點檔式節目!

  99. By: 足球迷 on January 22, 2009
    at 12:01 am

    一日此網站存在,家豪就沒有回巢之期!

  100. 另一原因係蛇瀉全接觸質素水皮, 以前畀一本政經嘅高支持率打到落花流水, 而家楊小姐只有28分鐘, 廢柴盡量可以攞番少少飛士.

  101. 持住自己大, 飛士係自己俾, 假又係自己丟.

  102. 持住自己大, 飛士係自己俾, 假又係自己丟.

    面子都跌到谷底!

  103. 都無真正對手, 廢柴跌到落谷底還當自己係山頂, 無敵是最寂寞.

  104. 特 首 開 開 會 突 然 「 九 up 」

  105. […] 仙姑:『請問如. ……改寫美國歷史的一刻: 奧巴馬宣誓就職« 一本政經Power Politics若然未報, 時辰未到, 天機不可洩露 2. 不如問有無桃花運 3. 無緣無望 4. […]


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: