發文作者:kahoo | 十一月 4, 2008

奧巴馬vs.麥凱恩: 誰締造歷史?


Responses

  1. 我从来不投票,因为我不懂参选政纲和没有一个对华友善的政党。

  2. 係呀!嗰個奧巴馬話中國操控滙率,唔多友善!
    嗰個老鬼,唔使講大家都知啦!
    表哥一號,有道理呀!

  3. Popular votes vs Electoral votes – 2008

    Al Gore vs George Bush – 2008 version?

  4. 家陣係選美國總統喎,美國總統點解要對華友善?當然以美國利益為先喇,唔該訓醒先貼野上黎,咪笑死人地。

  5. 奧巴馬的競選策略,令他鮮就黑人關注的議題包括貧窮、就業機會等著墨。評論家扎倫巴卡(Joy Zarembka)說,奧巴馬支持者強調的所謂「後種族主義」,忽略了黑人社群的重要性。扎倫巴卡擔心奧巴馬勝出後,為了強調不偏袒黑人,甚至可能會取消對小數族裔的福利和平權政策。

  6. 八卦,笑死人嗰個係你呀!
    三分割據於籌策,萬古雲宵一羽毛;諸葛亮一早就預知三分天下啦!呢的唔係叫做政治家咯!當年不是登山高處望,誰信東流海樣深呢;呢的唔係叫做登山遠望咯!
    美囼選總統,關我屁事!關就關在邊嗰做總統後對華態度係點!直接間接會影響到我!
    又正如如果自由黨做執政黨,上次大選勝出咗,修改咗移民法,多咗親屬移民類別,咁我二奶三奶係大陸有可能早的批嚟多倫多同我一齊瞓覺呢!咁的政黨選舉,你話啦,係唔係同我有關係呀!
    八卦,樓上嗰位八卦,笑死人嗰個係你呀!傻豬!

  7. 兩難之局,面對的是經濟(爆破)、(戰爭進退兩難)、種族(等待爆發)情況的環境,誰能?一、二、三、四印都吾知邊一印,但願上主保佑!

  8. 你發夢就得,美國人民投票選出黎嘅總統,優先考慮對華友善?真係笑死人冇命賠,白癡嘅!哈哈哈!

  9. 打電話上嚟既聽眾都只係關心本地或者國際對華人同中國既政策. 政策有乜好處! So simple and sometimes naive.

  10. 嘩!嗰嗰笑死晒仲有人係kahoo留言!

  11. 有!一定有!至少有一個!繼續狂笑!

  12. 邊個做到總統, 未來四年都幾難頂.

  13. 難頂?咁….有總統比你做,你就唔做呀?

  14. 不論奧巴馬又好,麥凱恩又好,做咗美國總統之後,最緊要:

    1. 派人黎多倫多唐人街滅鼠,幫手搞衛生,唔駛唐餐館成日收紅牌。
    2. 派軍隊去深圳,捉哂啲包二奶港人,去關塔那麼坐監。
    3. 派荷里活導演接管無線,拍啲好睇劇集,唔駛成日睇埋哂啲花草月完。
    4.親自去北京,舐胡撚塗鞋底。

    咁嘅總統先至啱唐人街亞伯胃口吖嗎,係唔係?

  15. 白痴呀白痴,四大重點,一碟炒埋,唐人街亞伯有無胃口我就唔知?不過,中央新聞發佈會都有講啦,呢的係內政,外國係不能指三道四,干涉別國內政!
    所以,白痴呀白痴,你點錯餸,送錯地方啦!都十一點半,我都要起程去食中午飯……都係唔好,經濟唔好,rrsp無咗十萬八萬,都係慳的,食蕉啦,都係食蕉頂肚的!

  16. 好主意, 但係全部亞伯顧住係國會happy舉旗慶祝, 可能再冇人打電話上嚟, 累我冇埋分工添!

  17. 乜野內政外政呀?咁鍾意聽遭央新聞發佈會,遲早會遭央,快啲yak焦啦!

  18. 最難頂係要去同有錢國家借錢, 英國首相已經擦緊沙地阿拉伯嘅鞋, 美國新總統起碼都要去北京「外交訪問」.

  19. 各位!題目係"誰締造歷史?"

    有乜好嗌交

    Oh, 當然係papa同mama
    無你老豆老母,又點會有你呢?

  20. 輸十萬八萬咁少?真係恭喜多賀囉,啲目光如寸嘅人輸死就啱喇,說三道四,講乜野人地美國內政吖!

  21. 講開又講,憑乜野要美國佬對你友善先,你貴國啲宗教信仰、外交政策、民主自由、人權狀況,邊瓣值得人地同你友善?就算把口話同你友善都信唔過啦,傻佬。

  22. 金錢就係一切,係萬能,我有冇機會繼續係到玩就睇佢,死蠢!

  23. 吸風飲露回來了!
    呀 乜冬冬先生/女士,你講得啱!題目係”誰締造歷史?”
    霎時間,我望住締造兩個字,當堂呆咗!因為唔識解咩嘢叫做締造。無計,即刻問啞老師啦!
    締:1-結合,結成;例:締婚。締約
      2-限制或禁止;例:取締。
    字典得一本。無締造呢個詞語!所以唔識解!
    都唔知點解?人老咗,的生字詞語好似好生疏,明明年少時候學過讀過用過,到今時今日反而好似唔識解!
    唔識解不特止,仲好似認為一本政經今次用呢個詞語同埋呢個題目好似有問題!
    真係弊!究竟係咩嘢一回事?

  24. 選邊個我唔知
    我淨系知道25伉麗加袁木講政治就唔夠 quali

  25. Barack Obama will be the first black President in the history of the United States.

  26. 樓上呀Anonymous 兄,咩嘢事我就唔知?不過,連我呢個中坑都意會到你講緊的唔開心嘢!
    廣告話齌:
    大山,等我指點你迷津啦!
    師傅,有何指教?

    兩個字:遠離
    得救絶招:遠離
    是非終日有,不聽自然無!大山話齌:深得我心,一切盡在掌握之中!

  27. 25 夫妻同漠言都係週身刀, 冇張利, 沒有個人觀點, 評論空洞, 沒有深度, 任何時間三個都可以向左轉.

  28. 有分析指,雖然市場對民主黨執政看法較負面,但已反映在選前股市,若奧巴馬大熱當選,應不造成大震動;如麥凱恩爆冷勝出,則對股市會有短期利好作用。

    美國目前經濟困境更接近羅斯福上台前,但不及當年惡劣。有分析指,若當前經濟已衰退,股市反彈或會更快來,因為股市往往在衰退結束前復蘇。另一樂觀預測是,兩人任內股市上揚,可能因為推行新政,也可能由於他們上任前股市已跌太多,而目前情況類似後者。

    但悲觀派則認為,華府最近大舉入股銀行,並且增加監管股市,恐令明年股市維持波動及缺乏方向。

  29. 44,四十四;死呀死呀!CTV呀LLYOD今晚十一點新聞講緊巴馬極有可能係44任總統呀!
    死呀死呀!好唔吉利呀!4拾4,中國人最怕!華府中國今次點算呀?巴馬同中國會唔會有偈傾呀?
    呢個爛攤子,等阿巴馬嚟收,真係手尾長!老怖薯同小怖薯都係一擔擔,攪戰爭死得人多!又整單美國佬先洗未來錢,洗大個頭,累到全世界都受害,真係呀,美國佬!服你囉!

  30. 見仁智網友,俾你先一步講哂25夫婦及木頭D好嘢,佢地真係樣樣識少少,就扮正專家,又沒有自知之明,經常係專家面前扮專家,教人隊酒就是最明顯例子。

  31. 好囉! 好囉! 奧巴馬終於成為第一位非洲裔美國人當選為美國總統。噉證明美國係個開放開明既國家。中國一向自稱經濟改革開放成功,唔知幾時會有第一位非洲裔共產黨中國人成為中國總理。好喇,開場白廢話都講夠喇,不如聽吓今日嘉賓伍義博士關於今次美國選舉有乜睇法 ………

  32. 中國幾時可以有一個由民選出來係少數族裔的主席? 40 年後?

  33. 很被動的,有呀!中國被滿清,元人統治過啦!中國係最早有少數族裔統治的國家!

  34. 收爹喇!人地講緊〝民選〞呀,叻唔切。

  35. 奧巴馬係舊垃圾

    奧巴馬締造垃圾歷史

  36. 在全球絕大多數的國家與地區,「愛國」本是天經地義的,惟香港這個地區比較特殊,儘管回歸已十一年,但部分市民對國家的認同感仍相當有限,尤其是個別青少年,只知自己是「香港人」,而不承認是「中國人」。對於上述情況,特首月前在施政報告中特別提出,要加強對青少年的國民教育,且增撥數千萬元以落實相關計劃。
    在全球絕大多數的國家與地區,「愛國」本是天經地義的,惟香港這個地區比較特殊,儘管回歸已十一年,但部分市民對國家的認同感仍相當有限,尤其是個別青少年,只知自己是「香港人」,而不承認是「中國人」。對於上述情況,特首月前在施政報告中特別提出,要加強對青少年的國民教育,且增撥數千萬元以落實相關計劃。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: