發文作者:kahoo | 四月 4, 2008

Martin Luther King Jr. (1929-1968): 今天逝世40周年

40年前的今天,美國著名黑人民權領袖馬丁路德金在Memphis酒店的陽台上遇刺身亡,享年39歲。他的兒子坦言:「父親的夢造就奧巴馬。」馬丁路德金的演說鼓舞人心,對美國民權運動有深遠影響..


Responses

  1. 我覺得生命長短唔係最緊要,而係喺有生之年能夠為自己寫下一段光輝燦爛嘅歷史先係重要。短短39年就可以令人永遠懷念,對於佢嘅抗爭,小弟向佢致敬。

  2. […] Martin Luther King Jr.(1929-1968):今天逝世四十周年(一本政經) […]

  3. 前人種樹, 後人乘涼.

  4. 1955年,一名叫帕克斯(Rosa Parks)的黑人婦女,在阿拉巴馬蒙哥馬利(Montgomery)拒絕服從巴士司機要求,堅持不讓座予一名白人乘客,結果被捕。這宗歧視黑人事件激起 民權運動,促使身為牧師的馬丁路德金走上民權運動最前線,致力游說取消種族隔離。他最有影響力且最為人知的一場演講,是1963年8月28日的《我有一個 夢》。在他的努力下,總統詹森1964年簽署《民權法案》。

  5. Sadly, US & Canada slowly collapsing back to black-focused school.
    http://www.blogher.com/toronto-open-black-focused-school-debate-around-segregation
    What African people missing is not respect from other people, but I think is nationalism, their root, ask any African folks how much they are connected to their root country?

  6. 嘩!
    嘔呀!嘔呀!聽到嘔呀!加拿大公共電台成日喊叫要人捐錢$35蚊!口口聲聲話每月$35蚊,誤導人聽,以以好平,一年就係12個月*35=350+70=420蚊!!

    嘩!攞我條命咩,你比我呀!當我地羊古呀!!今個月最低人工都係$8.75,食飯食面包都唔夠錢比,無糧華人老闆死都唔加,你做就做,唔做大把人做;仲叫我做好心有愛心,你都神神地!

    開大個口係個電台講,白紙黑字你地電台連埋接電生買茶水掃垃圾洗廁所個的員工,人人認頭,簽埋約一年,登報紙,揾埋律師行證明,上下員工,百多二百人的電台電視大社團,加東加西,人人認頭一個,咁我就即刻又認頭,你班游手好閒賣口水華怪,信你都奇啦!!!

    35蚊,35蚊,你比我呀,我一分一毫,用嚟買米係加拿大吊住條命仲實際,仲係造福人群,有利社會啦,加拿大公共電台!!
    為何叫做加拿大公共電台,因為係人都可以開咪講嘢,係自己友皇親國斥而媽姑借都可以做主持,直頭係公廁咁,不過講得好聽的叫佢做加拿大公共電台,唔好聽唔係加拿大公廁電台咯!!
    捐錢,救自己先啦

  7. 【明報專訊】2008年4月5日

    保守派評論員威廉斯 (Juan Williams)認為,馬丁路德金最出色的地方,是他敢於跨出種族樊籬,向黑人和白人都說出同一真相。雖然奧巴馬也常強調跨越種族分界,但在黑人和白人 選民眼中,奧巴馬所代表的,卻是愈益不同的兩回事。最初支持奧巴馬競選的一群,是年輕白人,他們確信從不打黑人牌爭票的奧巴馬,可帶領國家團結。原先對他 不寄厚望的黑人選民,見他能獲白人選民支持,於是也出來撐他。然而隨覑奧巴馬憑藉黑人的大力支持,在多個黑人多的州份大勝,「跨種族」團結觀與「黑人身分 政治」愈益難相容。結果奧巴馬選擇的策略,是任由黑人和白人「各自表述」,畢竟他的目標只是多爭選票,而不像馬丁路德金般改造民心。「奧巴馬向不同族群聽 眾,發出不同信息,而非直接面對美國的種族問題。這與馬丁路德金迥異。」

  8. 咁講就唔啱囉,豈不是做親籌款司儀都要捐埋一份,搵鬼黎做司儀咩,人地出口都係一份心意,捐錢做善事出自內心,自己唔捐都唔應該潑人泠水,係唔係咁話呀?

  9. 家陣係唔妥1430定唔妥宣明會籌款單野先?

  10. 姑九寒,梗係唔係咁話啦,潑人冷水,陳楚標拉九寒你呀!係多倫多吐人口水都係刑事案,何況話潑冷水,你想都唔好想呀?你話我潑人冷水,我告你匪磅!

    你未聽過身先士卒,以身試法,做個好磅樣,又要人捐錢,又唔肯由自己做先,揾我地呢的大眾華民善心善人做羊估,呢個仲係咩嘢時代呀,仲玩呢樣嘢;禽日木然個電台的聽眾話而康的主持人工高,佢話係政府比,依佢地籌款攞到幾多錢嚟比人工喎!嘩,如果係咁,點解我要送錢比人咁拆墮!

    無人做司儀,你小担心啦,四蚊一個鐘的華工都有呀,仲大把人輪住去做呀,你無睇報紙呀,明報星島都係咁講啦,何況話司儀!做明星,出鏡,開口上台,你估人人都有份架;掉返轉頭,好似的電台電視訓練班,要你比$400-$500蚊訓練聽口水課,睇電台電視遊花園,問你攞錢攞返轉頭都得呀!

    司儀,甲乙丙丁,豬牛免狗,人人可做,比錢都有人搶住造呀,都唔識搶食,都唔識做生意手段!

    你唔好叫做姑九寒咯!我叫叫你史九開仲好啦!哈哈哈……….哈哈…….!!!!

  11. 史九開,你都神驚質,我係到表達個人對時事人物社會人情個人看法,關你史九開咩嘢事?

    神經到話我潑人冷水!話我唔妥呢個定嗰個?!!

    你聽清楚啦,無呀!無呀!係無呀!!!

    一有唔鐘意聽的說話,就話人唔妥邊個定嗰個!邊到係呀?我講的嘢全部都係實事求事,講的話係真心話,將睇到的社會現像,低下階層的小市民生活心態反映出嚟,就算你話唔係,至少係我個人看法,得唔得呀!比唔比呀??唔鐘意唔係禁左去攞!!

    成日淨係話唔妥邊個定嗰個?你都心胸唔夠廣,係要將我打成左仔定右仔,呢個世界有好多仔,阿sam首歌都話散仔臭飛仔死仔懶仔,仲有個敗家仔……
    話唔定我係靚仔呢?(講落我都臉紅)

    唔同你講啦,打上嚟講兩句表達下都比人質我食死貓,咁無品,你有錢唔係捐囉,邊個唔比你捐姐?我邊到話人做善事唔好呀?只不過我講我話,講緊我自己生活觀察得到多倫多華人好多都係食都無啖好食,做到隻即咁(千奇唔好話做到似隻狗呀!!要道歉架!!係種族歧視的可能性),有感而發!!

    史九開,明未呀,open your mind and think more,do not jump to the conclusion so quick!

  12. 話知你發癲,發狂,發瘋,我一樣照抦,你估聲大夾惡就得咩,幾惡既人我都見過,你夠姜就將你嗡過D野去對住癈柴講,唔好剩係寫起呢度,去對住宣明會講,唔夠膽嘅話,你就你縮頭烏龜,就係狗雜種,係度發癲係冇用嘅,死蠢!哈哈哈!

  13. 發癲者抦,發狂者鏟,發瘋者打,一律殺無赦……

  14. 世界上,每兩名兒童便有一名在貧困家庭中成長。他們終日挨餓、飲用污水、上學讀書更是難成的夢想。
    要改變孩子的生命,便要先改善他們身處社區的環境。故此,宣明會「助養兒童計劃」以兒童為中心、社區為本,致力幫助發展中國家貧困孩子的家庭和社區逐步地解決貧窮問題,為他們建立一個自給自足及可持續發展的社區。
    宣明會透過集合助養者的愛心捐助,在孩子的社區推行「區域發展項目」,有效地發展區內不同範疇,使你的助養孩子得到基本成長所需。

  15. 行善積德,扶助弱小,惻隱之心,人皆有之,豈能因個人喜惡、私人恩怨,而詆毀正義公益之事,慎思、慎言、慎行。

  16. $420一年君:

    拜讀閣下留言,頓然開竅,早日因深受電台愚惑,誤信讒言,險些決定參與「助養XX計劃」,現幸得先生及時提醒,一語道破其惡行,本人僅致萬分感謝,望先生日後繼續堅持正義之事,打擊所有社會籌款活動,以保本人口袋得有餘錢,免遭乜乜會、物物社打劫,為昐。

  17. 本人絕對認同$420一年君所言,宣X會的助養XX計劃全是劫貧濟富之舉,意圖洗劫加拿大貧窮人士如$420一年君,供那些甚麼兒童享受奢華生活,真是天地不容的惡行。

  18. 不平人,質人食死貓呢的技倆係無能的表現!無端端扣我帽子,話我詆毀正義公益之事,又話我講的嘢係個人喜惡,私人恩怨…..真係含血噴人!!!

    又無理據,又無根由,就相加指控,如此下流指控另類意見思想的人,容不下討論或反駁的言論,真是可悲!!
    事情根本不是喜惡或私人恩怨,詆毀正義公益之事的情況;而是講出自己的感受,事實全日聽電台聽到反悶作嘔的感覺,若果網頁主持認為不當,禁止發表,那就禁止吧!
    一有不同意見,一有自己講出認為另類的聲音,就即刻群起攻擊,認為是對自己團體或利益受損的言論,真是大錯特錯!
    由始至終,我都無話行善積德做好事係唔好,我又無話公益唔好,我由始至終都係講緊我自己的感覺,生活困難,$35蚊一個月,$420蚊一年,點損呀,要救,救自己先啦,起碼唔使去攞救濟先,買袋米都可以吊住條命呀!一路我都係自言自語,反映自己生活,同埋多倫多華人低下層的苦況,係咁做係咁做,做到隻即咁,只係得個雞碎咁多!!咁都唔得,咁都要比你一個二個扣我帽子,真係寃枉!!
    況且由此自終我都無煽動人地話唔去捐錢!你地唔駛咁驚呀!!我如果係狂係瘋係癲,其它的網民個個都有腦袋,個個都是有判斷能力,唔係由大家自己去做善事咯,我煽動都煽動唔到?若果我係犯眾憎,大家網民一早就刀刀叉叉我啦,你地唔好扣我帽子,淨係識質我話詆毀公益之事;個人喜惡私人恩怨,想焗死我都唔使咁架!
    一本正經網頁主持們,無得救,無得救,真係心灰意冷,連打兩隻字想發表一下吐下生活苦水都比一個兩個人係咁質我食死貓砌我生豬肉,以後都唔上嚟寫嘢啦!對於多倫多的華人,真係無望,未開化,野蠻到唔恨!
    呀!仲有呀,上面位仁兄
    塞犍陀 // April 5, 2008 at 5:46 am

    發癲者抦,發狂者鏟,發瘋者打,一律殺無赦……
    請你唔好發出死亡威脅,我同我一家人如果因為係呢到留言令到你要{一律殺無赦}的話,我或他們有捐傷或死亡,我將保留一切追究權利!!

    若果你認為我發表了令你不高興的說話,使到你如此寫法,我希望你能冷靜,並接受我的道歉!

    以後不再上來表達任何個人意見!無謂呀!無謂呀!心灰意冷!小小事情都攪成咁,何況話係國家大事!真係無眼睇!!

  19. 無癲者不抦,無狂者不鏟,無瘋者不打,對號入座者,自抦,自鏟,自打,自作孽,不可活。

  20. 受到不公平對待?打電話去俾不肚不塊啦,搵塵日軍睇吓幫唔幫到手。
    俾人屈,想申冤?搵正牌塵廳長啦,或者幫到你,或者玩謝你。
    安全受威脅?梗係搵塵傻漂啦。
    嘩!睇吓你班沙塵友幾巴閉,俾你地玩哂喇。

  21. 我哋應該喺 Jane & Finch 同 Morningside & Kingston 路交界, 加多條街叫馬丁路, 再棟馬丁路德個肖像喺道, 宣揚佢以和平非暴力原則做人, 再貼上佢句名句: 『I have a dream!』喺個像道, 警惕d無法無天嗰班人, 要以後跟呢位以故民權領領袖學學點做人吧!

  22. 『多倫多的華人,真係無望,未開化,野蠻到唔恨』多倫多動物園D野獸都未必有你咁野蠻,華人之中你認第二就冇人第一架嘞。

    『由此自終我都無煽動人地話唔去捐錢!』絕對同意!你把口冇嗡過“唔去捐錢”四個字,駛唔駛寫咁Q多野黎解釋啫,完全明白你心意。

    『容不下討論或反駁的言論,真是可悲!!』乜你都有試過想同人討論問題?失覺!失覺!

    『以後不再上來表達任何個人意見!』好行夾唔送,拜拜!

  23. 野蠻人,令人敬而遠之。若然不幸遇上,被他施展「野蠻大法」,中招者先是谷得滿肚子氣,繼而心跳加速,血壓上升,險些暴斃當場。

  24. 據有關人士透露,上星五總共只有一百七十一名熱心人士參加「助養兒童計劃」,遠較預期為低,被問及是否受到$4XX一年君所發表的言論影響時,有關人士拒絕評論,只對事件表示遺憾,至於會否採取進一步行動,則拒絕透露。

  25. 嘩咩事咩事,唔上黎一排啫,就已經開哂片咁!冷靜D,冷靜D,$420一年咁勞嘈,聽你個語氣又好自然令我諗起廁..呀..我指係一個老朋友,嘻,嘻!唉!都話咗你地架啦!好地地聽乜鬼1430吖!盞傷和氣!你地自己話係咪喇!孤九寒又好,史九開又好,不如掟九走部收音機好過,好似我塵廳長咁,做個開心快活人!

  26. 我最好的朋友就是我自己

  27. 消息人士 // April 9, 2008 at 8:47 am

    據有關人士透露,上星五總共只有一百七十一名熱心人士參加「助養兒童計劃」,遠較預期為低,被問及是否受到$4XX一年君所發表的言論影響時,有關人士拒絕評論,只對事件表示遺憾,至於會否採取進一步行動,則拒絕透露。

    消息人士兄台,大哥,大佬,大大大;唔好咁寫呢!你將一件善事籌款講成不成功與我拉上關係;分明係有意挑弄是非,令到我係罪人,令到有關團體或機構對我誤會加深,你有可能漁人得利,或缷責(可能你係團體成員,上司對你的籌款的成績不滿)堆個責任係我身上,叫我食死貓都無人知,的網民又唔知;又或者你係友台友報人仕,寫成咁令佢地無臉!
    可能…..可能….有好多可能!!!

    消息人士,兄台,大哥大,唔好攪啦,好唔好?

    請各位有理智的主管經理老闆看看我是那一個時間寫完我第一篇衰多口嘢:

    $420一年 // April 4, 2008 at 3:35 pm

    嘩!

    係上星期四號星期五下午成三點三十五分,呢個網頁唔係一寫就登,的網頁主持當佢最快係半個鐘頭先至登出嚟!!即係話下午四點正!!
    我點影響全日籌款的進度呀?我點樣可以使到的人無意欲去捐錢呀?成日廣播係到進行,成下晝四點成至一時衰多口將個人心聲講下,個陣時已經差不多廣播完畢,我點可以影響到人家呀?你話啦,你話啦!!況且,大佬呀,老闆們,兄台們,唔係個個都有電腦,望住一本正經呢個網頁做人架!就算我寫係到,佢地都係無咩機會睇完我寫的嘢然後先至考慮捐錢架?係唔係呀?
    如果我係有心攪是攪非,邊到蠢到人地籌款收台個個放工關電腦先至發深情呀?你地想吓啦啦!!況且一本正經都唔係好似咁多人睇,咁多人知,的善長仁翁聽收音機,邊到會有人睇位個網頁嚟決定捐唔捐錢呀!!

    所以,請有關團體人士及機構唔好亂信是非,令有心人士友台友報等等從中作梗!收到漁人之利!

    這是我見到消息人士這一則會引起誤會,再次澄清,唔好將我當人球咁踢!!愚弄你地!如果我犯了錯,請各位團體主持大人有大諒,細路仔唔識世界,係到同你地道歉!

    總言之,經過呢次之後,我咩嘢都唔夠膽講,咩嘢都唔會同華人講,自己一個好似老頑童咁,左手打右手,自己同自己玩算啦!

  28. 一本正經主持, 啱啱留意到,不得不再寫多一次;
    這是鐵証!!
    上面的自辯,發表的時間是下午五時廿八分完成的;貴網頁慢了一小時呀!!

    所以上星期我第一次癹表的深情是:下午4:35pm;
    不是下午3:35 pm ($420一年 // April 4, 2008 at 3:35 pm )

    這更加証明本人不是消息人士那樣的看法,應為是我影響了籌款的進行,希望這點能夠去除有關有心人士及團體或網民的誤會!!現在是下午六時十分!!

  29. 有責不容卸,無責何需負,心虛多內疚,勿自行入座。

  30. 塞犍陀 // April 9, 2008 at 5:16 pm

    有責不容卸,無責何需負,心虛多內疚,勿自行入座。

    我已經同你道欺左啦,今日再上嚟自辯一二,係唔想消息人士一段嘢小事化大,令到大家誤會加深,就係咁簡單!
    我己經同你道欺左,而加再道欺一次,對唔住先生,仁兄,網友,令到你咁不高興,係我唔啱,係我錯!對唔住!
    唉!我唔係怕自己講錯嘢會出事,係驚家人受害,誰無父母誰無子女親友,為了自己一時口快將內心個人感受講出來而害了他們,你話我心虛唔心虛呀!!
    呢幾日出入都驚被人跟踪打我,打電話又驚偷聽,上網又驚人追查;冷汗都標埋!
    我現在自行入座,我要負責,我要負責,你大人有大諒,原諒我無知,口多!得罪了大家!!
    以後都唔寫啦!!你唔好再啄住我啦,係我錯係我錯!
    現在是下午七時三十分!!

  31. 菩提本無樹
    明鏡亦非台
    本來無一物
    何處惹塵埃

  32. 早知如此何必當初


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: