發文作者:kahoo | 十一月 30, 2007

今日嘉賓: 司徒華、黃毓民

精彩重溫

Part 1:  黃毓民、李家豪談補選預測兩太誰勝誰負
http://torontofirstnet.com/radioplay.php?file=20071130-1730

Part 2:  司徒華的「第一次」:  今次係我呢生人第一次被檢控!
http://torontofirstnet.com/radioplay.php?file=20071130-1800

Part 3:  華叔首次討論「被黃仁龍檢控」風波及兩太對決
http://torontofirstnet.com/radioplay.php?file=20071130-1830


Responses

  1. 煲呔暗玩黃仁龍, 等佢冇機做特首。

  2. 華叔,支持您,千萬不要被無理的指控而放棄堅持了多年的原則。請多多保重!有緣在香港維園再見!!

  3. 華叔:
    我好想請教你一個問題,你認為中共會否讓香港市民由直接選舉產生特首和立法會議員?

  4. 華叔:

    我意思指全部立法會議員由直選產生。

  5. 《友誼之光(監獄風雲插曲)_友谊之光曲∶周蓝萍 词∶南燕 编∶
    * 人生於世上有几个知已,多少友谊能长存
    今日别离共你双双两握手 友谊常在你我心里
    今天且有暂别 它朝也定能聚首 纵使不能楹?br>始终也是朋友 说有万里山 隔阻两地遥
    不须见面 心中也知晓 友谊是改不了 *
    Repeat * * *
    说有万里山 隔阻两地遥 不须见面 心中也知晓
    友谊是改不了

    這一曲送給司徒生

  6. 話自己係"民主派"就可以犯法咩? 人地偷野你又偷野被警察拉可唔可以話又無拉佢所以自己無罪?! 自己是"民主派"所以犯法都唔拉得?

    又美國口中說民主卻入侵人地國家﹐做盡燒殺搶掠勾當﹐是否又是無罪?

    真是"民主民主"﹐多少罪惡由你而生。

  7. 那位署名有中英文字的留言客惡毒與小人的心態盡顯. 他送那首歌給華叔的意思明顯不過, 是詛咒華叔坐牢. 華叔這案件還未審訉, 香港的法院還未作裁決, 他己高興得急不及待地作這等可恥的行為. 華叔七十多歲高齡, 那位留言客的政治立塲雖與華叔不同, 甚至對立, 也不需要詛咒一位受人敬重的老人家. 積一點陰德吧! 有這個必要做爛頭卒做到這個地步嗎?

    我曾經看過有報導說如果法庭判他有罪, 華叔寧可坐牢, 也不要以罸款替代. 我認為華叔有這想法, 是他知道如果他因這事坐牢, 所產生的影響/衝擊一定很大. 我們當然不希望華叔坐牢, 而另一方面, 我認為華叔會被判坐牢的可能性極低.

  8. 俾個天佢做膽呀,香港正苦都唔敢判華叔坐監啦,發緊夢!如果夠咁膽搞法,咪棧益咗華叔攞諾貝爾和平獎,到時亞爺重激到生蝦咁跳!正死蠢!

  9. 人龍哥睇見呢輪民煮派冇咩野搞作,打隻牌佢地上,等多D人上街遊行囉。我就話煲呔先至係民煮派臥底,佢唔方便出手,叫人龍哥上啫,兩條友係度打籠通。

  10. 質問黃仁龍律政司長: 蔡素玉, 張炳良, 司徒華都是嘉賓, 為何只選擇性政治檢控華叔一人?

  11. 檢控司徒華只不過係眾多威脅恐嚇民主派選民的手段之一! 這一切都係有計劃的陰謀!

    正如華叔在節目裡講,今次補選係香港政府為23條還魂的傾力一搏,左派陣營已用盡一切明的暗的陰謀詭計,誓要把陳方安生打倒,誓要把推銷23條的悍將葉劉捧番上台!

  12. 都話鬧劇一場咯,唔係又點會有咁多話題俾我地講吖!

  13. 丈八金剛,摸不著頭腦,有些人千方百計從沒有民主的地方來到民主國家,自己享受民主,卻不遺餘力,不分是非黑白地反對民主。他們是否有精神問題,精神分裂或心理不平衡?如有網友是心理醫生或clinical psychologist,可否解答一下這些問題。

    絕不相信親中組織會派這些只會cut & paste及言之無物之輩,來做寫手或統戰工具,極可能是他們一廂情願,以為自己是忠心愛國行為,但效果是適得其反,令更多人產生反感而矣。這類人士可以說是兩邊不討好,自討沒趣!!

  14. 個位網友做嘅野,我都講過好多次啦,講得多都口臭。有冇人理佢都可以樂在其中,無間斷咁貼親共文章,小弟真係佩服,不過佢對某事情嘅獨特見解就會令小弟不敢恭維同怒髮衝冠。只能夠話自己唔識理解佢嘅愛國思維。

  15. 司徒華:坐牢算什麼?

  16. 法治是民主社會的要素﹐民主法治是一體兩面﹐不能缺一。華叔有罪無罪應該由法院根據法律來判決﹐而唔係根據政治立場。

    因為華叔是某某派﹐所以唔定罪就更加是破壞法治之舉﹐長此以往就動搖民主社會的根基﹐變成暴民政治﹐香港將不再。

  17. 本來我睇到亦怒髮衝冠嘅, 但拿拿林去洗番個頭再用番d Neutrogena 護髮素, 頭髮就立刻柔順番喇!

    咁喇, 下次見到呢d 水蛇春親共文章, 重長過條排隊過 Buffalo 買平嘢嘅車龍嘅時候呢, 我就:

    甲. Ctrl-F
    乙. 打 “2007″ 喺個 search box 入面 (下個月開始就要打 2008 架喇 – 預祝大家 2008 「___」亨通先 <= 填充題)
    丙. 再用力捺個 “ENTER" 制

    廢話少講, 華叔:

    我哋個個 (當然除咗位水蛇先生之外) 都撑(罉) 你架!!!! 民主黨咁多律師, 包同你打甩佢嘅。 重有呀, 下次過嚟, 你唔駛好似毓民咁開棟篤笑架, 你就咁棟篤企喺台道, 我都會買飛入場睇你嘅, OK?

  18. 唔好意思, 應該係:

    填充題: 「___ 運亨通 」

    至啱。

  19. 照我睇淫癑哥呢鋪係堅既,重會一定發大黎搞,分分鐘屈哂D罪名俾華叔,賣國、漢奸、間諜、走狗,乜差都質哂落佢身上,跟住就判佢死刑添。(樓上個杏加橙睇到就開心)
    點解?有版你睇架,葉太搞23條個獲,單野就失敗咗,但個人就成功,得分唔少,家陣亞爺錫佢都錫唔切,要乜有乜。淫癑哥睇見咁,都識得計算吓自己個份,整番獲傑過23條既,弟日冇得做律正屍掌,都有D本錢揸手吖!

  20. 民主派Delay 過 no more衰仔,
    亞媽搵你好辛苦呀!你喱埋呢度同人打文交,中意撩事鬥非,係你真本性,冇法子啦,你出世個陣,亞媽冇奶喂你飲,俾隻狗毑D奶喂大你,所以家吓你講野冇人性,係意料中事。
    話時話吖,你改埋D咁既筆名,成日問候人地娘親,好似幾著數,之不過人地一讀番你個名,你亞媽咪又俾人問候番,所以蝕底既係你亞媽,明唔明白呀衰仔!

  21. 不能盲目支持華叔君:

    1. 請你攪清楚, 就這件檢控華叔一事, 發表支持華叔意見的, 是指根本這個檢控行動是不公平和不合理. 並不是因為華叔是香港民主黨的黨員. 雖然明顯地他的被檢控與他是支聯會主席和民主黨以至泛民主派的重要人物有關.

    2. 相信真正支持民主法治的人, 不會因為某人是民主派, 便會認為他即使犯了法, 也不需坐牢. 華叔也不例外. 如果華叔真的犯了必須被判坐牢的罪行, 他當然沒有豁免權.

    3. 讓我告訴你, 如果蔡素玉也因為曾上了那電台而被檢控, 我也會表示反對. 但她會因這行為被檢控嗎? 根本不會, 而且現在己不能以這行為來檢控她. 因為己失六個月的時效. 單是這一點, 便可看出香港律政司以至港府的不公.

    4. 如果[因為一個人是某某派, 所以唔定罪是破壞法治之擧]是對, 但如果因為一個人是某某派, 而要針對他, 千方百計找一些理由去檢控和以至定他的罪, 那破壞法治的程度便更嚴重了.

  22. 係喎!姣婆蓮真係講得啱,家吓邊個夠姜打民煮派,邊個有獎,嗌幾聲都食番餐蛇宴,落力D就撈番一官半職,搵個乜鬼街坊保長做吓,做生意既就俾多D積蘇,好似葉太咁,一聲話想做垃圾會議員,即刻派哂D維園亞伯出黎,好似烏鴉咁幫佢嗌,開動哂所有機器同你揮,所以話識撈既就歸邊啦!老友。

  23. 真係唔知講乜好,今日睇星島,狄安都幾腦定下喎。話PC而定民調應該有40%或以上,但而定唔係,兩黨差距唔係好大,究竟係咪講緊滾動民調?定還是佢個民調已經係個幾月前?成日話京都計劃保守黨不誠實,自由黨又唔見佢有乜大野搞左,係之前克里田時代。雖然話而家係狄安,但我真係唔覺得佢會贏,更加唔明白點解選黨魁時佢俗黑馬。Harper令加拿大可以帶號碼換台,而家會開放通訊市場,財長之前會話下銀行machine 收費,遲d競爭可能會大d。話到明2月會拉PC落台,服左佢,就算PC組唔到majority ,我覺得minority 應該係番度。話而家經濟好,又話反對黨黨魁好少會做到總理,又引用之前總理d民調結果推測,民調能否盡信?今次選舉又唔會跟住佢嘅例証咁走?唔到個日,有邊個知?基本上NDP一定上唔到嘅,唯一係點樣增多幾席,仲要多數係自由黨度贏,魁人政團,聯邦=省選,一樣沖不出魁省。dion, 而家我仲唔覺得佢似leader, 只似學者,冇野心同進步心,輸哂by-elections好似冇啟示咁,信哂民調。dion 嘅做法好似david miller 話今日落雪,如果聽日溫度升上1-2度d雪會自己溶嫁啦,唔駛剷。但係呢度嘅天氣預測連forcast 一日嘅準成度都唔高,真係唔明佢地諗乜。我個人睇嘅唔必岩,可能佢地在位睇得準d。

  24. 直至香港時間凌晨2:30 a.m.的點票結果,陳方安生已經穩勝。
    非常高興得知此結果,証明親中/親政府組織如何抹黑也沒有用,選民眼睛是雪亮的,終於選出一個選民認為可以信任議員。
    在此恭祝陳太勝出,願她事事順利!

  25. It makes my day:

    補選次輪點票結果公布,陳太得票率逾五成,繼續領先葉太。港大民調推算,陳太將會勝出…

    Source: http://hk.news.yahoo.com/fc/news_fc_hkelection.html

  26. 一個見步行步﹐搖擺不定的臨時政棍暫時領先。人民的眼睛是雪亮的﹐現在才是真比賽。

  27. Dec 02 下午見華叔在銅鑼灣擺檔簽名支持天安門母親,喜見其精神不錯,正是大山壓下用背頂,雖千萬人吾往矣!

  28. 在70年代華叔曾在小弟校園發表演說,傳述許多共產黨事績,當時社會很多人稱他為左仔,後來他參加民主運動,又被人稱為右派,他曾在傳媒訪問中表示,他被人稱為左派又稱為右派,他講笑地說,自己也不清楚是左或右,只知道自己永遠站在正義的一邊。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: