發文作者:kahoo | 九月 25, 2007

《一本政經》之「梁家傑論壇」精彩重溫

Part 1 (starts at 26:30):
從「袋巾」到「牛仔褲傑哥」
梁家傑: 牛仔褲.. 我好多年無著過喇!

www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart12-9-25-2007.asf

Part 2:
梁家傑: 你地錯喇,我為人絕不古肅!
www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart13-9-25-2007.asf

Part 3:
葉太 VS 陳太 = 「忽然愛國 VS「忽然民主」?
www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart14-9-25-2007.asf

Part 4:
Open to the Floor– 現場觀眾熱烈提問及參與討論

www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart15-9-25-2007.asf

《明報》頭版報道公開論壇—


Responses

  1. 一個擺到自己咁高但政治智慧又咁低嘅阿太,做議員掂唔掂?議員你唔守規舉,又冇禮貌。你地咁做法同小圈子選舉有乜分別?我對佢一d好感都冇……

  2. 有﹐就係小圈子選舉只係有八百個人去選。

    請唔好混淆政黨既選舉策略同全民普選。

    Kahoo:Nice meeting you in PMall…

  3. logic錯誤嘅比喻係政務官嘅特色,我將比喻成乜就唔好講啦,一出聲實比政務官鬧死,係facebook 度comment 完就算啦。

  4. 真係好難與阿太這種人和諧

  5. 世上—邊有一個民主政治的民主政制–可以解決窮困呢—都係啲人只空口講民主大話–無實際的民主建議–係中國人會好好地去發展經濟 及民生–走向小康先–人民因時去發展政治才合中國合適的民主發展

  6. 咁就叫做律師,水皮!!真係水皮!!

    點解咁話佢?

    係人都知葉劉叔儀,一向愛國!一向愛國!我廁所長用全部廁所大大小小作賭注,用埋我個支通渠蛇鑽打賭,葉劉叔儀係一向愛國!

    何來忽然愛國?何來有忽然愛國?

    口才咁差,庸才,袋巾,癈料!

  7. 袋巾梁能夠取代李柱銘等教父級人物,竟然以香港民主領袖的身份,被隆重邀請漂洋過海去演講。既然是取代李柱銘,當然也要步李柱銘的後塵。所以,袋巾梁的演講萬變不離其宗,以唱衰香港為宗旨。

    日前,袋巾梁應美國智庫組織邀請到當地演講,竟然睜著眼睛說瞎話,聲稱香港在回歸中國後已經「消失」,並呼籲國際社會「關注」香港,「將香港放回地圖上」。他更在接受台灣「中央社」訪問時指,中央對特首選委會有影響,「由於許多香港人在中國都有工廠,因此,香港人並不能『真正獨立』」。

    聲稱香港在回歸中國後已經「消失」,這種危言聳聽的陳腔濫調,與當年《財富》雜誌所謂「香港已死」的預言,是何等的相似。唯一不同的是,十幾年後的今天,《財富》香港回歸10周年,發表文章直認當年的預測錯了。而袋巾梁卻在《財富》認錯之時,在全世界由衷地稱讚香港回歸10年的成就之時,加入到唱衰香港的行列中去。

    的確,回歸中國以後,作為英殖民地的舊香港在政治上已經「消失」了,取而代之的是作為中國特別行政區的新香港。因此,在經歷了金融風暴、禽流感及沙士等種種波折後,香港才能夠保持繁榮穩定。雖然港英時期,香港連發行一套郵票,都要經過英女王的審核,雖然只有在香港特別行政區,袋巾梁才能做做特首夢,但袋巾梁對殖民地舊香港的無限懷念,終於驅使他坐上了唱衰香港的沉船。

    袋巾梁不僅對殖民地舊香港無限懷念,更渴望的是香港與中華民族大家庭相分離的所謂「真正獨立」。或者說,想把香港變為「真正獨立」的政治實體。當年李柱銘到處唱衰香港回歸,甚至懇求英國主子不要把香港交還給中國。而今,袋巾梁又要求國際社會「關注」香港,「將香港放回地圖上」。即藉反華勢力之手,將香港放回到「港英殖民地的版圖上」。這也就是袋巾梁和他的前輩們,唱衰香港的真正意圖吧。

  8. 咁長!眼寃!

    揾鬼睇咯!我一隻字都無睇;除左大大隻英文話

    DELAY NO MORE! 真係咁DE!!!咁大隻字!

  9. 西人超市貨倉鼠患被封 250店食品一度缺貨

    唔係呀媽?華人超市就話姐,西人超市都係咁,一於要攪清潔運動,由我廁所長做指揮,我做清潔最有經驗!

    廁所長領導全市清潔大運動!華人又一次爭光!!
    哈哈哈哈哈!!!

  10. 咩嘢世界呀!世界變咯!我地呢的老野唔中用咯!

    個個都水蛇春咁長,都唔似我地以前的人講嘢,一句起兩句止,句句有料,句句到肉!

    我唔玩啦,真係無癮!無對手!!走啦各位同道!

  11. 馬力為港飨躬逝,遺下港島一議席,
    泛民餓狗虎視眈,屍骨未寒眾蒲頭,
    鲻街頭馬何六姑,搶閘蒲頭冇得揮,
    白鴿門雀柑奶威,三奶命水冇走雞,
    長毛賊黨爐永鑊,屎蟲滾動冇執輸;
    泛民已屆黃昏時,政棍早知氣勢盡,
    心知嘍囉無鳩用,參選只係㎡米飯!
    漢奸勾結老陳皮,借屍還魂補中氣,
    不甘寂寞出洋相,沽名釣譽呃鬼神,
    當紅花旦登台時,禾雀烏鴉四散飛,
    民主初選蹾笨實,明爭暗鬥丙鑊甘。

    前朝遺妾陳四萬,洋奴終身賣色相,
    香港良心打冷震,民主女神骨都痺,
    見步行步心慌慌,怕痕時來又怕痛,
    忽然民主居叵測,葫蘆並非好膏藥。
    陳婆參選做騷忙,念念不忘風光時,
    搶人孩兒困人母,人權市值幾錢斤?
    混水摸魚呃水費,詭言狡辯不了之,
    大佬殺人不見血,濫權隻手可遮天!
    議而不決機場禍,決而不行八萬五,
    玩弄老董掌中物,經濟黑鑊特首✈!
    港人水深火熱時,拋棄萬民早鬆人!
    前朝老板突蒲頭,大頭霍德應聲來,
    三桂勾結婬賤黎,密謀亂港大團磘,
    你做騷時齊拍和,我指手時你劃腳,
    前朝棋子陳四萬,泛民垂死盡一鋪﹗

  12. 鬼咁長,睇唔入眼!

    茂你一名空坐廁,打成油詩無便到-->放空屁

  13. 點解寫諧音唔寫正音,好一首攻擊泛民嘅打油詩,不過仲粗俗過個d文章加埋極度尖酸嘅人身攻擊只會令人反感。首詩咁話陳太,顯得作者毫無品格,泛民中人我諗唔會自貶形像去寫呢d毫無質素嘅野。

  14. 青天葵同學:

    你向那位寫打油詩的網友發出那問題, 顯示你的單純和對那些盲目死硬挺共派中人認識不深. 扣帽子, 人身攻擊, 粗言穢語是那幫人慣用(如果不是必用)的手段和詞匯.

    我在另一連線指斥他們不會/敢用腦, 他們在文字上的惡劣行為是其中一個論點所在和依據. 一個人如果有獨立思想和思考能力, 怎會相信那些兇神惡刹和滿口粗言穢語所說的話是對的呢? 一個如果真誠相信理在自己那邊的人, 他只會心平氣和地與人討論. 而不會以卑劣的說話去封殺他人的言論. 當一個人一開口便惡形惡相, 大聲夾惡地喝駡他人, 那只會反映他的理虧而己. 那些盲目死硬挺共派以這種態度表達意見, 明顯地反映他們不用腦. 有識之士會認同他們的做法和論據嗎? 他們只會維繫一班具同等素質的人士, 如維園亞伯之流而已.


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: