發文作者:kahoo | 九月 14, 2007

《多倫多國際電影節閉幕特輯》– 談電影配樂

Psycho 《觸目驚心》

Cinema Paradiso 《星光伴我心》

特別嘉賓:
金培達

金培達,香港音樂人,曾創作流行歌曲及參與電影配樂工作。

金培達曾留學美國,在舊金山州立大學修讀音樂,後轉到Dick Grove School of Music攻讀作曲、編曲課程。曾在香港及台灣樂壇創作流行歌曲,亦為多部電影配樂。2000年憑《紫雨風暴》獲得台灣金馬獎最佳電影原創音樂獎,他亦在1999年憑《星願》及2003年《忘不了》兩部電影,先後兩次獲得香港電影金像獎最佳電影原創音樂獎。2005年則與高世章合作,為音樂電影《如果 愛》配樂,並憑此片於2006年的第25屆香港電影金像獎再奪最佳原創電影音樂,而他為此電影創作的同名主題曲《如果 愛》亦同時獲得最佳原創電影歌曲一獎。2006年則憑《伊莎貝拉》奪得柏林電影節最佳電影音樂銀熊獎。金於2007年為香港回歸十週年主題曲 始終有你作曲。


Responses

  1. 觸目驚心:

    呢幕以前相信真係幾觸目驚心嘅, 但現在睇就覺得幾幼稚喇。 最係嘢都係幾吓重複又重複嘅小提琴鋸雞聲配樂, 真係聞者骨痺, 毛骨耸然。

    星光伴我心:

    配樂相當悅耳, timeless, 但好似….嗯….兒童不宜噃, 吓哇?

  2. 打官司都被的律師行閹到你窮呀!賴昌星的錢,依家就係咁被加拿大的律司上訴閹乾閹淨!

    名廚李國緯兩餐廳被投訴欠薪及辱罵員工

    星報通訊社電

    國際名廚李國緯(Susur Lee)在多市經營的兩間頂級餐館因辱罵僱員和欠付薪水,遭多名前僱員投訴。

  3. 保守黨話有驗眼,咁我有可能選佢!
    我對眼老花,又無錢去驗同買眼鏡,成日係廁所做嘢,有時都係成手都拿到的污糟嘢!
    有左驗眼,好過無呀!

  4. 有好介紹有好介紹

    依家食晏,所以係廁所偷睇電腦電影;有一套好嘢介紹比大家;藝術成就高,唔使好似李安梁朝偉佢地要肉慾出鏡!
    係法國戲,叫做 LA VIE EN ROSE
    中文譯做 玫瑰人生
    又唱又做,個女主角唔係靚,但係演得好,唱得好!!
    我仲睇緊呀!係網上直播!!

  5. 的法文唱起嚟,又好好聽呀!廁所長都識的唔識的啦啦!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: