發文作者:kahoo | 六月 6, 2007

「變節中國外交官」陳用林 論本地中國間諜問題

直播室嘉賓:
中國駐悉尼領事館前外交官 陳用林


Photo Credit: CBC

精彩重溫:

Part 1 (starts at 16:00):
http://www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart12-6-5-2007.asf

Part 2:
http://www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart13-6-5-2007.asf

Part 3:
http://www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart14-6-5-2007.asf

Part 4:
http://www.torontofirstradio.com/archive.asp?filename=ampart15-6-5-2007.asf


Responses

  1. 引君入局!

    唔使攪咁多動作啦,我唔係中國間碟特務,又唔係有宗教信仰,又唔係信共產黨,又唔係信資本主義,社會主義,存在主義!

    我信無喱頭主義!

    攪咁多動作,都無非想….又或者引的間碟等務走上嚟,咁你地就跟住個網址去跟踪人,偷聽人,呢的屎橋我睇電影電視都睇得多啦!

    唔好意思,你地攪錯,我係一個正當的加拿大公民,急需政府救濟渡日的一個小小小小人物!!所以花左好多時間上嚟玩,特工大佬,你地唔使花時間係我身上,bye bye , time to see Master Chou!

  2. 我係網上揾到呢嗰清兵的資料

    09- 07- 2005
    陳用林獲澳永久保護簽證

     【本報綜合報道】澳洲入境部門昨日證實,前中國駐悉尼總領事館一等秘書陳用林一家三口,包括其妻子及六歲大的女兒,已獲澳洲當局批予永久保護簽證,這類簽證通常會發給逃避國家迫害的人。中國較早前警告,這可能鼓勵更多中國人到澳洲。

     陳用林及其太太與六歲女兒,已獲發永久保護簽證,中國駐澳洲大使傅瑩較早時稱,澳洲若給予陳用林政治庇護,發給陳用林一家三口永久保護簽證,將鼓勵更多中國人湧到澳洲。傅瑩同時批評陳用林貪婪。
    北京警告鼓勵中國人湧澳

     傅瑩前日在布里斯本出席澳中煤業高峰會上表示﹕「我們有些中國人不太喜歡中國,並希望為了個人理由而獲利,他們想遷至瑞士、澳洲、美國。陳(用林)先生便是一個好例子。」她又稱,陳用林看來十分憎恨中國,但中國仍會給予他一個青年所能得到最好的東西。

     37歲的陳用林於今年5月26日從他在中國駐悉尼總領館一等秘書的職位上叛逃,向澳洲政府申請政治庇護,並稱他害怕被送回中國,如果被送回將有生命危險。

     另外,陳用林和另外一名中國出逃者曾公開聲稱中國在澳洲有一個一千人的間諜網。

    2004 Sing Pao Newspaper Co. Ltd. All rights reserved. 成報報刊有限公司 

  3. 曾聽一位由中國大陸來嘅老人講,當啟程到加拿大之前,有關部門揾佢談話希望佢到加拿大後可以繼續為黨工作。其實老人移民加拿大經已卅年,可見呢樣嘢唔係而家先致存在。只係隨著移民人數增加,就算比例冇變,喺加拿大繼續為黨工作嘅人數比起卅年前自然增加咗唔少。

    所以加拿大情報部門嘅判斷都未必係空穴來風。

  4. 我林中國的間碟唔止1000,加埋中港台三地,閒閒地有三四十萬華人;日日上嚟kahoo.ca睇嘢,講嘢,吹水,揾料,放風,交換情報,連kahoo.ca都可能被利用作為交通報炓基地,你地話會唔會?
    美國佬同阿蓋達打交,美國佬都叫的傳媒唔好登阿蓋達的新聞,佢地話會被利用作為交通消息的地方
    咁攪法,加拿大政府要禁左kahoo.ca咯!
    加拿大政府情報人員,快的考慮使唔使將呢個網頁禁左佢,免得被中國間碟係到傾計呀’
    尤其是成日上嚟嗰個姓黎(毒菇丙),笑騎騎等!
    中國間碟應該有三四十萬先至真!!!!全民皆兵!!!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: