發文作者:kahoo | 十二月 14, 2006

快刀斬亂麻: 大家點睇香港政府摸黑將舊鐘樓拆卸?

天星鐘樓不見了:
香港政府摸黑拆卸 拒公布殘骸去向

香港政府閃電「支解」鐘樓後,拒絕透露「殘骸」去向。


不少香港市民支持絕食的示威者,一名在港出生的外籍男子帶同孫兒到場,其孫兒與其中一名示威者擊掌表示支持。


天星鐘樓原貌

香港快刀斬亂麻,通宵摸黑將舊天星鐘樓拆卸。

鐘樓已被工人分成兩截,用吊機吊落躉船上。


躉船將舊天星鐘樓兩截殘骸運走,香港府拒透露如何安置鐘樓殘骸




便 輿


Source: Apple Daily (Hong Kong)


Responses

  1. 睇幅相都知呢的係細路仔細路女,毛都末生齊;都無的老嘢,呢單嘢根本唔關政府事;呢班細路精神無出路,有精神病;正常的人要揾兩餐,話知你拆祠堂呀,老母死都唔得閒走開,係人都知返緊工!
    呢班人就係香港失落的細路,攬住個鐘,懷念吓同的女,同的仔咬耳仔個的細路情,所以唔係咁失控囉!

  2. 雖然現在拆同唔坼同我已冇乜大關係喇, 但記者大佬大姐呀, 下次影 d 人夜晚遊行同示威 d 相可唔可以唔好再踎低影上去塊面道呀? D 爉燭咁揸法已整到個樣好似殭屍咁架啦, 試想如果呢位妙齡女子忙記清潔鼻孔, 就真是吾不欲觀之矣!!!

  3. 緝獲5萬元盜版碟 拘越裔東主及女職員.警掃蕩唐人街3間音樂星
    .
    兄弟們,姊妹們,我們齊齊站起來!
    不再賣翻版鬼佬戲,等的洋鬼去買原價$20-$30一隻鬼片,佢地賺得多就要比得多,唔好再賣洋鬼翻版電影!
    中國掘起,要認識中國,要賣就賣中國影碟,睇中國戲!
    .
    大家齊齊唔賣翻版!賣中國戲!到時,洋鬼,真係無癮!哈哈哈!

  4. 各位同胞:
    經常如是,每次頭條都是捉我們同胞賣光碟;同胞們,生活困難,工作分配不均,人種歧視等等,做成了各位其中賣光碟的原因;
    你我無親,本人不識各位,但見同胞如此,心裡很不是味兒;
    富貴之子,不死於盜賊,可哉?其身可愛,而盜賊不足以死也;
    雖則各位受獄,不至於命亡;但移民加國,如果可以揀,點解唔揀生活好過一點呢?
    算算看,各位賣光碟,一只賺它三四元,一天賣一百五十隻,淨賺六百元,一個月賺二萬;三個月後,共賺六至七萬;但一朝被捉,若請律師,其間沒有收入,又或保釋候審,六至七萬,賺來也不足填補!
    唉!,各位當中有可能罵我,針唔到肉,你曉個甚麼?
    若是有人如此責罵本人,我是承認的;我真是天真地如此想法!別人的痛苦,不論是娼是種草者,皆有其痛,不足為外人道!
    我能說的:就引用俄國作家:杜斯托也夫斯基在[罪與罰}中的一句名句:我向受苦的人類鞠躬!
    I bow to the sufferings of mankind.

  5. 香港近七百萬人,示威人約二日;今以六百萬人計算,示威人數百分比為:0.003%
    .
    穌斤折不論(政治過於偏差,不論也吧)只說木然;這個時論根本不是政府的問題,只是一戀人失戀鬧生鬧死的鬧劇;
    再說,這是有價值的建築物,有保留價值云云;時代進步,有意義的並不一定要保留;沙田的燒煤火車,噴黑煙的時代已過;電汽化火車已取代之,若要強行留戀,倒不如再用燒煤火車去!
    第三,木然等對孫明揚如何如何失策等,這是強詞而已;身為一司之長,怎會到門外接信呢?木然,英國國民有投訴有申訴,走到皇室白金漢宮去見英女皇,難道英女皇出門接信,以表愛民理政嗎?
    .
    講得直些,我若是孫明揚,也是置之不理,由下屬處理!
    .
    做節目若已有政治偏差,不是以事論事,不從數據,不從政府架構理事方式去討論;只以想當然,理想式政治去想去作標準,從而逹到個人政見的表達,反映厭惡的對象,這是劣質的時論!

  6. 一審大人, 102% 贊成大人所言。 亞牛話齋, No 喇, 冇計錯數, 凸出嚟嗰兩個百份點, 一個是送給閣下的聖誕禮物… 哦, 唔駛多謝, 應該嘅… 還有另一個百份點, 就是謝過大人改正小人 d 口語化廣東俗語及白字連篇之文筆。

  7. 弦外之音,我懶得理你,要白話要口語要諧趣要鬼馬,你老兄獨孤氏悉隨專便,我無能力無耐心無愛心無善意去理人閒事!
    閣下所講的零位,突出百份點,拿回去,我不慶祝聖誔!況且平水相蓬,都唔知你係人係鬼,少年警訊有教,三唔識七的陌生人,千奇唔好要人的糖仔的禮物呀!

  8. 各方大哥大姐:
    我想知中国D頭頭食物東東?係唔係由外國入口?佢地D子孫係唔係唔食奶粉?請奶媽?不過D奶媽可能用咗PAAG喎!😀
    P.S. 死啦!國家機密!快D收声先得!

  9. 去的盡管去,來的盡管來;來去中間,又是怎樣的匆匆!
    要拆的遲早要拆,免強留底的,對大家都不好,又何必苦戀呢!

  10. 一審大人, 唔好意思。 學生一向專敬大人, 所以絕無弦外之音! 但生性好玩, 所以至常出戲言, 唔好見怪!
    .
    起初亦覺孫明揚欺人太甚, 但見先生之言, 亦想不無道理, 所以才表贊成啫。 木然兄呢, 有很多時在下亦有不同意見 , 今次亦不例外。
    .
    絕非「拍馬屁」之言, 一審大人眼光及分析能力, 有如在此之一股清泉。 因有時見在此留言之人, 不只分析能力 (critical thinking) 欠皆 , 但又不乏只作人身攻擊之能力, 真令在下搖頭嘆息。
    .
    如無意外, 在下亦有意絕跡網林, 各位聖誕…唔係,係 Happy Holidays! 新一年蒸蒸日上!
    .

  11. 我覺得木然講得有道理,唔同意一審的看法。

    第一,孫明揚不是女皇,是公僕,所以女皇可以唔做,公僕就要做野!

    第二,孫明揚就是當自己是皇,所以先甘傲慢!

    第三,孫明揚當然可以唔出來接信,但唔好搞一鍋蘇州屎出來,自己收唔到場。如果他傲慢得來,又可以搞店曬下面D人,他做女皇男皇都沒有問題,搞到下面7國0甘亂,仲有乜好講?

    一審大人將孫明揚同女皇比,比錯啦,用你的話講,就是政府架構的處事方式,點同皇室比啊?

  12. 網民程度低下,令人嘆息!姑且回應,以示大眾,莫效徒子"講多句"
    .
    (一)
    舉一不能反三,愚子!
    港英時代,港督也是公僕;難道港督都督府門外接請願信耶?
    (二)
    這是閣下對人不對事;替人家立了"名牌";
    (三)
    社會千千萬萬人,世界億億人;每人是一個個體,有所謂獨立思想意志;各人有其獨立對事對人看法;因此,對事件處理上而有紛紜不同意見是在所難免,不能說"搞到下面7國0甘亂,仲有乜好講?"
    .
    一審舉例說明事理,閣下不能舉一反三,死板地了解事情,難為了人!難為了人!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: