發文作者:kahoo | 十二月 6, 2006

GST單野:「煲呔」明害「糖糖」?

香港政府不再推介GST銷售稅,唔少高官異口同聲話係順應民意之舉,亦有路邊社消息話係因為特首要連任 …

腰斬GST事出突然,有政圈中人覺得成單野好明顯係擺明靠害「糖糖」唐英年,等佢啞子食黃連 ,你又點睇?

李怡睇法:

現在要問的是,為甚麼收攤 得如此突然?又為甚麼要強調是財政司司長唐英年「個人的決定」?若如曾蔭權所說,這決定是「順應民意」的話,我們不禁要問:現在香港社會上反對銷售稅的聲 音已相當少了,因為這話題已經講厭了。為甚麼在大家都不大談銷售稅的時候,才突然宣布因無法說服市民而要作出腰斬的決定?這顯然不合常情,也難免讓人錯 愕。

至 於說這是唐英年「個人的決定」,曾蔭權還說他與行政會議支持唐的「個人決定」,更讓人摸不著頭腦。難道銷售稅的出台也是唐英年「個人的決定」?難道曾特首 沒有點頭、行政會議沒有為銷售稅的出台集體負責?政府的事情甚麼時候變成個人的事情?曾、唐的「個人決定」的說法, 難免有「此地無銀」之嫌,意思是:作出這決定不是因為曾要連任,不是因為京官要「和諧」,正如此地沒有藏著三百銀子一樣。

Source: Apple Daily


Responses

  1. 你地唔使玩嘢啦!各位,各位,今日呢個網頁比一審公審蘇賡哲,即時大地震,點解?
    大家睇下:網頁即刻整上手語圖大大個,意圖分散網民注意;點知比笑騎騎,豬頭問侯佢地先;又唔掂!!跟住依家又糖糖同曾蔭權單野,仲大大隻字個種喎!!網民一打入佢,淨係見到前面2則,減低網民注意一審蘇賡哲單嘢!
    哈哈哈!網主受壓?
    真理愈辯愈明!!面對真理啦!!!

  2. 成件事係一個局﹗成班友仔起度玩野﹗阿唐唐哥好似撞聾﹐間歇性失聰﹐反對聲音一開始已經有﹐反到口都臭﹐就當聽唔到﹐而家突然間又聽覺復蘇﹐話聽到民意﹐突然就話當咩都冇講過﹐一筆鈎消? 而家玩咩?
    冇話煲呔靠害唔靠害﹐呢D野你情我願﹐唐唐一野攬晒上身以示忠心﹐將來有佢著數。

  3. 完全無興趣考差佬!攞嚟講!老袁,係咁努力揾客啦!

  4. 唐唐,權權;唉!香港無人無物,有都97前後走清光,剩底個的,都係二三流,無材無品,一味靠托,一味瀉鑊,咁就叫做官,真係香港變臭港;飲紅酒,又唔係財經專科出身,咁就可以做財政司;流天賜都話可以走去大學撈的課程講吓,死唔死呀,講咩課話,係電台話講個的粗口文化通識課喎,真係香港文化變廁所文化嚟玩;真係該妹咯!
    奉勸各位,有子女個的,最好送的仔女返北京讀書好過,北大清華都好過香港的大學;加拿大的教育,唉!讀過中學同大學個的都知,根本係閉關自修,真係有鬼人教呀!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: