發文作者:kahoo | 十一月 10, 2006

中醫聯盟周日抬棺材遊行, 你點睇?

「安省中醫藥針灸同業爭取公平立法大聯盟」發出第一號通告,公布了於周日下午在多倫多中區華埠組織大規模遊行示威活動的詳情,決定以「抬棺遊行」的 形式來表達業內人士對安省中醫針灸行業立法監管草案(50號法案)的強烈不滿,並顯示華人社區的力量。「安 省中醫藥針灸同業爭取公平立法大聯盟」秘書長劉世極表示,鑑於安省自由黨政府無視省內中醫針灸行業絕大多數業內人士的強烈呼聲,拒不修訂50號法案中部分 不合理的條款,甚至在該法案二讀通過時企圖強行進入三讀階段,該聯盟現已做好長期鬥爭的準備,並將組織一系列大規模的遊行示威抗議活動。

「安省中醫藥針灸同業爭取公平立法大聯盟」在發出的第一號通告中指出,由該聯盟組織的第一次遊行示威活動定於本周日下午2時,在位於多倫多中區華埠的文華中心門前廣場舉行。

是次遊行示威活動的形式為「抬棺遊行」,主題是「聲討自由黨歧視中醫、歧視華人」。

Source: Ming Pao (Toronto edition)


Responses

  1. 棺材好 東方之珠聯盟無
    聯盟好 你我都也覺自豪
    棺材好 到處建設有前途
    雨打風吹未卻步 共創造美好

  2. 中醫立法跟本是遲早的事。他們不一早self-regulate,就一定要立法。

    不是嚇你,很多執藥的都是"是但"來的。還有,那些大陸來的草藥品質又有甚麼保証?

    說歧視他們,但這是英語世界,來之前也一早知道,不可以叫政府出中文試"就"你們吧!不如西醫西藥會計工程也出中文試!

    他們可以早就研究找一個獨立的專業試,考中文也可,但是他們不做,就不能怪人立法。

  3. 洋妹一樓一,唔見的鬼佬話拉;要拉係華人,因為華人消費力高,叫娼都係攪亞裔合胃口的,因此鬼妹唔夠市場,鬼佬眼紅唔係拉你囉!係眼紅呀!窮到無錢叫娼,鬼佬仲意食免費雞!
    中醫,緊係想你死啦,咁多華人去睇中醫,的西醫食風呀,故此大家有無留意,省府找人應該找個醫科生咨詢呀,點解要找個黃志華呀,佢都唔係呢科,都唔夠班,死味,咁你就知背後的政治啦
    王裕佳呢,點解唔叫佢呀!
    中醫一立法,個個要走返去睇西醫,咁西醫條水喉係咁射,唔好話唔肥呀,政府又可以向聯邦話欠醫療經費,好多人輪症,咁唔係又多錢咯,醫院又請多的洋鬼內部的親朋,連洗廁所都係自己人,你地華人所謂中醫,樣樣比二五仔監管,呢樣唔得個樣唔得,到時你就苦個 D D咯,真係絕路呀!

  4. 咁大件事,水浸眼眉都無華民團結抗爭,了解細節,由始至終發生了甚麼事,黃志華有沒有公開咨詢過安省華人市民的意見,立甚麼法,具體情況是怎樣,隻字都沒有提到!如何稱之為咨詢?根本黑箱作業,自把自為!
    今次死啦,剛剛人頭稅先至平反,像徴式安慰下你班東亞病夫;轉個頭黎就揾個華人聽話聽教未夠班四眼中坑黎玩咨詢,係你地自己友出賣自己民族,關人鬼事;要鬧要問要追究揾返你自己的華人政客問咯,你地同聲同氣唔好話我地主流欺筫你地東亞支那人呀!連自己固有文化都被人侵略吞食,死咯!美其名為立法管制,其實係經濟殺戮,去掉你地的中醫唔好同佢西醫爭生意;大佬,西醫有客,頭暈身興,一入去睇佢地,的西醫就攞你張保健咭碌一碌同政府收錢,都唔知幾好揾,你地睇唔到的政客攪善事個的大多數都係華民醫生;皆因坐係到收錢;奇難雜症,比我都唔掂你啦,轉介咯!開的普普通通食唔壞人的招牌藥比你地食,係張病人咭上寫上作個交代,比政府的人有時黎查下,核下數;咁唔係好過做皇帝!
    加拿大,看清楚其實真係好似人話齋:貪腐敗壞的共產國家;政客多籮籮,人人爭食公家糧;專業一科科,人人掘金掘銀鬥多多!
    華民,唉,真係東亞病夫,唔抵可憐!

  5. 好咯!仲唔死你班支那人!立左法咯,慢慢先至醃你地!
    好多野我地都要學下的鬼佬:
    .
    一:係懶
    坐係到收錢,做工要講人權,工作枱要聽音樂,聽收音機;工作切勿批評議論話佢地慢;尤其是超級市場,要與顧客閒談,問候;若你一話唔該快些,咁你就係犯了禁忌,人人會怒目你,開口問候你,甚至乎要起訴你侵犯了他/她,令他/她工作不安!!
    早上15分鐘下午15分鐘小休,仲有吸煙時間,切勿多言,否則又係話要告你剝奪佢地的人權
    .
    二:係臉皮厚
    “幾點呀?""你係到好耐呀?/鬼婆望住部升降機問你"
    這裡雜雜種種不同的人,真係唔似我地問人先用:請問/唔該;
    三:假裝(遲的再講)


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: