發文作者:kahoo | 十月 28, 2006

今日主題: 長征七十周年


Responses

  1. 如果蔣介石 “放過" 紅軍, 最後輸掉中國,
    那麼蔣介石對中華民族是否 “有過"?

  2. 點解長征路程o既”2萬5000里”﹐係會計幾隊軍加埋o既數字? 咁樣好似唔make sense.. 又唔係加埋晒然後除開﹐計個平均數字.. 好似有報大數之嫌喎
    咁講法﹐如果我前日同阿媽阿爸阿女阿仔表姨媽大姑媽二姑媽大叔公幾十家人一齊行山﹐每人行5里﹐幾百人加埋就行成3000里﹐咁我又可以同人講 “我地前日行山行左3千里!” 咁如果airmiles飛行里數都可以咁計﹐都唔錯。

  3. “篤數"係中國的强項。
    朱鎔基話中國會計的终極理想是:不做假數。因為而家冇人做到!

  4. 我們中國偉大的主席無子(子乃先生也),是屍人、文人也。古語有云:文人多大話。無子只是多說了一萬多里之嘛!又何必斤斤計較呢!而且當時尚有幾億"聾"的傳人聽他吹。而當中大有有"色"之士,都肯定了當時的無子,而小人只是一介刁民,所以我亦苟同於他們,吹吹又何妨。

  5. 中國文化通常一到度量衡就段估。就如萬里無雲、一回十行、孫悟空一個跟斗十萬八千里、欲窮千里目、更上一層樓。二萬五千里長征不乎係一個約數,總之係好遠。

  6. 當年共產黨為人民,現代共產黨為人民幣。


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: