發文作者:kahoo | 八月 19, 2006

香港有大型補習社拍美女片招徠學生, 你認為有無問題呢?

宣傳策略一向出位的香港補習天王Ken Sir最近又有新搞作, 推出會考課程宣傳片, 以「美女班房」作招徠, 只見曾當模特兒課程主持穿短裙, 修長美腿盡顯。此舉惹來教育界狠批:「而家你教書定拍AV?」大家又點睇香港的「補習天王」現象呢?

Ken Sir像演藝界經理人般, 指導他的課程導師拍攝宣傳片:

香港另一大型補習社今年初拍攝一個出位廣告, 由3位導師擔綱演出, 分別為英文科補習天后Mia Wong理科皇牌天王S-Men「中文常勝將軍」楚鋒, 3人以電影《無極》造型上陣, Mia Wong王妃傾城S-Men和楚鋒分別扮北方公爵大將軍:


Responses

  1. 第一件要問的事,
    為什麼香港會興起這種補習氣候?
    這種即食、投機型式的讀書方法,
    一切都只是為了會考。
    就好像simon 之前所設的題目,
    這件事似乎是香港教育制度的副產品。

    特首名言:求學不是求分數。
    但很明顯教育制度並不合乎此原則。

    讀書,已經沒有可取的推動力,
    只能用俊男美女去吸引。
    連汲取知識都要求包裝,
    好可怕!

  2. 香港人短視﹐急功近利的心態又一鐵證﹗

    醫療如是(傷風鼻塞都要打針食特效藥﹔多倫多醫生只叫你飲多D水同埋休息)﹐現在連教育也如是。

    Sex sells 似乎已是放諸古今中外皆準的道理﹐一定有招徠。但是﹐“美女班房” 這一招﹐在一年之後放榜之日便知掂唔掂。

    香港現在的教育制度 — 求學只是求分數 — 比我們小時候所經過的慘痛日子還更甚。若果 “美女班房” 不能把學生成績帶到更高峰的話﹐Ken Sir 出年又要再諗新招了。

    不過更可怕的是﹕如果 “美女班房” 這一招駛得的話﹐則連教育補習業都要 “性化”﹐下一步更不敢想像。

  3. 有冇問題? 當然冇問題! d人係咁鬧又點丫﹐慘得過佢都真係咁多人排隊去報名讀! 你吹咩?
    好丫.. 有得補習﹐又有靚女睇.. D裙咁短﹐包保D學生上堂唔會訓覺﹗人都醒神D啦!
    搞到我都不禁想番去補一補習!! 呵呵呵

  4. by the way.. 香港咁多妹妹仔哥哥仔發明星夢﹐以後可以循"補習社" o既途徑﹐分分鐘仲紅過你踩入娛樂圈做個歌星仔呀!
    D明星仔等足三五七年都唔知有冇咁高曝光率呀! 又有得拍《無極》電影照, 扮皇妃.. 唔知遲D會唔會真係拍套短片出黎睇下咁呢? 作埋主題曲, 拍套MTV, 有睇頭﹗

  5. 志在出位

    志在出位

  6. Cheap


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: